Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio jednu prostoriju i krov porodične kuće, u naselju Bare. Požar je ugašen.

Općina Kalesija. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara na tvornici namještaja „Alfa Lux“, u naselju Masle. Požar je ugašen.

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:55 do 17:25 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjela trava, te

– od 17:55 do 18:25 sati, u Raštanima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara

od 15:25 do 15:50 sati, gdje je gorio otpad u podzemnim garažama na Rivi.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:00 do 15:30 sati, u Donjoj Blatnici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:40 do 16:10 sati, u Donjoj Blatnici, gorjela trava, nisko rastinje i vinova loza, te

– od 16:20 do 19:30 sati, u Bašagi, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i vinova loza.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:30 do 14:10 sati, požar na lokalitetu Cerovi Doci, gdje je gorjela hrastova šuma, na površini od cca dva hektara. Požar su gasila dva pripadnika PVP-a uz pomoć mještana,

– od 16:00 sati, gori na nepristupačnom terenu kod Vira-Budići, vatra se širi prema brdu Zavelim,

– od 16:30 do 17:50 sati, na privatnom objektu, gdje je gorio pomoćni objekat (sušionica), gdje je pričinjena veća materijalna šteta. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila, te

– od 17:55 do 18:40 sati, u mjestu Rastovača (blizu skladišta), gdje je gorjela trava na površini od cca 500m2 . U gašenju požara učestvovala su dva vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:15 do 17:15 sati, u Imotsko-Bekijskom polju, lokalitet Rokovanj, gdje je izgorjelo cca 3-4 hektara trave i niskog rastinja.  Požar je gasilo pet pripadnika DVD-a Gorica sa dva vozila,

– od 15:10 do 17:00 sati, u mjestu Pocrte, kod privrednog objekta „Enigma“, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje na površini cca 4000m2. U gašenju učestvovala su dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Srednjobosnski kanton

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača, imala jednu intervenciju u mjestu Kaonik, gdje je u garaži stambenog objakta izbio požar pri čemu je u potpunosti izgorio automobil. Intervencija trajala od 02:30 do 03:30 sati. Požar je ugašen uz asistenciju vatrogasaca iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Plava Voda, gdje je gorjelo nisko rastinje i trava.Opožarena površina iznosi cca 1.000 m2. Intervenvija gašenja trajala je od 16:10 do 17:20 sati. Požar je ugašen.

 

Kanton 10

Grad Livno. Dana 07.01.2020.godine, u selu Čelabić, došlo je do prostornog požara u kojem je gorjela trava i niska šuma. Zbog miniranog terena pripadnici VD-e Livno nisu bili u mogućnosti u potpunosti ugasiti požar. Intervencija gašenja trajala je od 20:00 do 22:30. sati.

Općina Tomislavgrad. Pripadnici VD-a Tomislavgrada, imali su tri intrvencje na gašenju požara, i to:

– u mjestu Mesihovina, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,

– u mjestu Crvenice, gdje je gorjela trava i borova šuma, i

– u gradu, pored benzinske pumpe, gdje je gorjela trava.

Svi požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 07.01.2020.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Lukavac. Kvalitet zraka za dan 07.01.2020.godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima BKC-e i Živinice, dok se na lokalitetima Skver, Bukinje, Mobilna: Doboj Istok, nije mogao ocijeniti.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje Federacije BiH, zbog niskih temperatura zraka koje će se kretati između – 12 do – 5 0C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE