Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Visina vodostaja rijeke Save kroz Posavski kanton, izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 561 cm (pripremno stanje), jučer 565 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 384 cm (normalno stanje),  jučer 395 cm,

–   Orašje  —————————————- 616 cm (pripremno stanje), jučer 625 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,23 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je dvije intervencije, i to:

  • od 17:30 do 18:16 sati, u mjestu Lohovo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, požar ugasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom, te
  • od 19:10 do 20:00 sati, ponovno u mjestu Lohovo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, požar ugasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinca grada Mostara, imala je intervenciju od 16:30 do 16:50 sati, na Bjelom Brijegu, gdje je gorjela šuma.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. Dana, 06.01.2018. godine, u 12:06 sati, od  Policijske stanice Ilijaš, pristigla prijava da je u naselju  Ljubnići bb, pronađen nepoznat NUS.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uništili u toku jučerašnjeg dana.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA – UTOPLJENICIMA

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

 

U toku jučerašnjeg dana, 06.01.2018. godine, u potrazi za nestalim mladićima u rijeci Bosni, bili su angažovani, ronilački tim Federalne uprave civilne zaštite i dva tima za spašavanje na vodi FUCZ-e sa raft čamcima, koji su vršili pretragu rijeke Bosne na potezu od Maglaja do Ševarlija, opština Doboj. Podršku timovima na terenu pružale su i medicinske ekipe FUCZ-e. Pored Timova FUCZ-e, bila je angažovana i Interventna spasilačka služba GSS-a BiH iz Mostara i Općinska služba civilne zaštite Olovo, koji su zajedno sa timovima FUCZ-e, vršili pretragu obala i rijeke. U potragu su bili uključeni i pripadnici vatrogasne jedinice Maglaj, Općinska služba civilne zaštite Maglaj, policija Maglaj, pripadnici tima Specijalne policijske jedinice sa 2 raft čamca, Ze-Do kantona, Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-Dobojskog kantona i Sportsko rekreativni klub „Bosna“ iz Zenice, sa jednom posadom od šest pripadnika sa raft čamcem, kao i pripadnici ronilačkog kluba „Eko Diving“, iz Lukavca.

Potraga je završena u 15:51 sat, nije pronađeno tijelo utopljenika.

 

Prema informacija sa kojim raspolaže Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite, danas će u potrazi za tijelom Esada Omersoftića biti angažovani: pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice općine Maglaj, pripadnici DVD-e Doboj Jug, te pripadnici tima Specijalne policijske jedinice, Ze-Do kantona, uposlenici Općinske službe CZ-e Maglaj i Stanice policije Maglaj.

 

Danas će na terenu biti pripadnici GSS-a Zavidovići, koji će pretraživati obale rijeke Bosne, na potezu od Doboja kod Kaknja do Visokog, a u cilju pronalaženja tijela Aldina Mulića koji je dana, 13.12.2017. godine, upao u rijeku Miljacku, u sarajevskom naselju Dolac Malta, općina Novo Sarajevo.

 

Timovi FUCZ-e u punoj su pripravnosti da odmah reaguju na svaku informaciju, koja bi ukazivala na eventualni pronalazak tijela utopljenika.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE