Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Visina vodostaja rijeke Save kroz Posavski kanton, izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 565 cm (pripremno stanje), jučer 565 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 395 cm (normalno stanje),  jučer 402 cm,

–   Orašje  —————————————- 625 cm (pripremno stanje), jučer 626 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,24 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite, imala je jednu veću intervenciju dana, 05.01.2018. godine u 18:34 sata, u ul. Nevjestina br. 7., Općina Stari Grad, gdje je došlo do požara na krovu hostela „Like“. Požar je lokalizovan u 19:46 sati, a likvidiran u 22:10 sati. U gašenju požara učestvovao je 21 vatrogasac sa pet vatrogasnih vozila. Nije bilo povrijeđenih lica, a pričinjena je materijalna šteta.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Jablanica. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane Općinske službe civilne zaštite Jablanica, o postojanju NUS-a, na lokalitetu Velagića Kosa, radi se o mini, jedan komad.

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je naredbu od strane Općinskog suda, da se uništi NUS, radi se o okviru za automatsku pušku, 2 komada i streljiva 2 komada, koji je pronađen u mjestu Potok.

O primljenim informacijama obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA – UTOPLJENICIMA

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

Federalna uprava civilne zaštite danas nastavlja potragu za nestalim mladićima u rijeci Bosni. Danas će na području općine Maglaj, biti angažovan ronilački tim Federalne uprave civilne zaštite i dva tima za spašavanje na vodi FUCZ sa raft čamcima koji će vršiti pretragu rijeke Bosne na potezu od Maglaja do Ševarlija. Podršku timovima na terenu pružati će i medicinske ekipe FUCZ. Pored pripadnika FUCZ angažovana je i Interventna spasilačka služba GSS u BiH iz Mostara i Općinska služba civilne zaštite Olovo, koji će zajedno sa pripadnicima FUCZ vršiti pretragu obala i rijeke. U potragu su uključeni i pripadnici vatrogasne jedinice Maglaj, Općinska služba civilne zaštite Maglaj, policija Maglaj, Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-Dobojskog kantona i Sportsko rekreativni klub „Bosna“ iz Zenice, sa jednom posadom od šest pripadnika sa raft čamcem.

 

Danas će na terenu biti i pripadnici GSS-a Zavidovići, koji će pretraživati obale rijeke Bosne na potezu od Kaknja do Lašve a u cilju pronalaženja tijela Aldina Mulića koji je dana, 13.12.2017. godine upao u rijeku Miljacku u sarajevskom naselju Dolac Malta.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE