Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Visina vodostaja rijeke Save kroz Posavski kanton, izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 565 cm (pripremno stanje), jučer 565 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 402 cm (normalno stanje),  jučer 397 cm,

–   Orašje  —————————————- 626 cm (normalno stanje), jučer 617 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,21 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 5 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine  Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Zelina, gdje je gorio pomoćni objekat – šupa.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u mjestu Bradići.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite imala je šest manjih intervencija na gašenju požara i to: tri na gašenju automobila, dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu na gašenju zapaljenih instalacija.

 

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 04.01.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Bukinje, Lukavac. Kvalitet zraka za dan 04.01.2018. godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Službe civilne zaštite Ilijaš, da se na lokalitatu Misoča bb nalazi  nepoznati NUS.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA – UTOPLJENICIMA

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

Potraga za nestalim mladićima u rijeci Bosni nastavljena je i danas smanjenim intenzitetom. Na terenu korito rijeke Bosne pretražuju uposlenici općinskih službi civilne zaštite, vatrogasnih jedinica i policije. U potrazi također učestvuju i građani, kao članovi udruženja ribolovaca, ekoloških udruženja idr. Vrši se prikupljanje informacija iz svih dostupnih izvora.

Timovi FUCZ su u punoj pripravnosti da odmah reaguju na svaku informaciju koja bi ukazivala na eventualni pronalazak utopljenika.

U toku sutrašnjeg dana, planirano je da se u potrazi angažuju Interventna spasilačka služba GSS u BiH iz Mostara kao i ronilački  tim FUCZ, ukoliko budu povoljni uslovi za ronjenje, a na osnovu procjene tima FUCZ koji trenutno vrši izviđanje terena.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE