Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

 

Visina vodostaja rijeke Save kroz Posavski kanton, izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 565 cm (pripremno stanje), jučer 538 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 397 cm (normalno stanje),  jučer 371 cm,

–   Orašje  —————————————- 617 cm (normalno stanje), jučer 592 cm.

 

Tuzlanski kanton

 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,16 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 7cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imal je tri tehničke intervecije i  manji požar na pomoćnom objektu u okviru Tehničkog fakulteta.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine  Kalesija imala je intervenciju nakon saobraćajne nesreće na putu Masle – Međaš. U saobraćajnoj nesreći smrtno su stradale tri osobe, dok su dvije osobe teško povrijeđene i one su prevezene u UKC Tuzla.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je manju intervenciju na gasenju požara u Bolnici.

 

 

Zeničkodobojski kanton

 

Grad Zenica.  Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je tehničku intervenciju na  izvlačanje unesrećenog lica iz  putničkog motornog  vozila u  Sarajevskoj ulici.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u firmi Artisan d.o.o. Medakovo, gdje je gorjela pilota u silosu za grijanje. Nije bilo povrijeđenih lica a na objektu je pričinjena manja materijalna šteta.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj i  uposlenici CZ-e  učestvuju u obilasku obale rijeke Bosne u potrazi za nestalim mladićem.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin imala je jednu intervenciju u mjestu Čatakovići, gdje je došlo do požara na stambenom objektu-kući. Povrijeđenih lica nije bilo. Požar je gasilo sedam vatrogasaca sa jednim vozilom.

 

 

 

 

 

SAOBRAĆAJNA NESREĆA

 

Kanton 10

Općina Livno. Dana 04.01.2018.god. u 04.00 sati,  u Goričkoj ulici došlo je do prevrtanja autobusa, nagon čega je jedna osoba zadobila teže tjelesne povrede, dvije osobe lakše, a na vozilu je pričinjena veća materijalna šteta.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Gradska služba civilne zaštite izvršila je dojavu o pronalasku eksplozivnog sredstva u mjestu Stijena (Hamulići), a radi se o ručnoj bombi.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Hadžići. Dana 03.01.2018.god. u 13:18 sati, iz OC CZ Hadžići izvršena je dojava o pronalasku eksplozivnog sredstava u mjestu Donja Raštelice, radi se o artiljerijskoj granati… 1 komad.

Grad Mostar. Dana 03.01.2018.god. u 18:00 sati, iz Uprave policije dojavljeno je o pronalasku eksplozivnog sredstava u naselju Zalik – Strelište, radi se o minobacačkoj granati… 1 komad.

Prijave o pronalasku navedenih eksplozivnih sredstava upoznat je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

Srednjobosanski kanton

Opčina Kiseljak. Na lokalitetu Lug pronađeno je eksplozivno sredstvo, radi se o tromblonu, o čemu je obavješten Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA – UTOPLJENICIMA

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

 

I danas uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, nastavljaju potragu za mladićem inicijala E. O., rođenim 1998.godine, koji je u saobraćajnoj nesreći nestao sa vozilom koje je sletjelo u rijeku Bosnu, kod Maglaja.

Ispred Federalne uprave civilne zaštite u potrazi angažovana su dva tima za spašavanje na vodi sa ukupno devet članova posade te jedan medicinski tim. U toku današnjeg dana pretraživat će se teren od Maglaja nizvodno prema Ševarlijama općina Doboj.

U današnjoj potrazi učestvuju i pripadnici vatrogasne jedinice Maglaj, kao i uposlenici općine Maglaj.

 

Osim ove potrage i dalje se sa smanjenim intenzitetom nastavlja potraga za nestalim tijelom Aldina Mulića.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE