Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

–   Bosanski Brod —————————— 528 cm (pripremno stanje), jučer 561 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 364 cm (normalno stanje),  jučer 384 cm,

–   Orašje  —————————————- 598 cm (pripremno stanje), jučer 616 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,21 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju u vremenu od 05:00 do 05:45 sati, u mjestu Bosanska Otoka, gdje je došlo do požara na stambenom objektu. Povrijeđenih lica nije bilo, pričinjena je veća materijalna šteta. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je interveciju na gašenju požara u naselju Jehovac, koji je izbio na benzinskoj pumpi. Požar je ugašen.

 

Zeničkodobojski kanton

Općina Zavidovići. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Zavidovići, imali su intervenciju u vremenu od 16:00 do 18:00 sati, u mjestu Brijeg, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu-štali. Požar je ugašen. Pričinjena materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju šumskog požara manjih razmjera u mjestu Simin Han. Gorjela je divlja deponija i šiblje.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 08.01.2018. godine u 7:00 sati odgovarao je kvalitetu čistog ili neznatno zagađenog zraka na lokalitetu Bukinje, BKC i Skver, dok je na lokaciji BKC za protekla 24 sata zabilježeno prekomjerno zagađenje zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje.  Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je prijavu da je na lokalitatu Gabrinji Rajci pronađena protivtenkovska mina 6—jedan komad. O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA – UTOPLJENICIMA

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

 

U toku jučerašnjeg dana, 07.01.2018. godine, u potrazi za nestalim mladićem u rijeci Bosni, bili su angažovani pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice općine Maglaj, pripadnici DVD-e Doboj Jug, te pripadnici tima Specijalne policijske jedinice, Ze-Do kantona, uposlenici Općinske službe CZ-e Maglaj, kao i Stanice policije Maglaj.

 

Također, u toku jučerašnjeg dana na terenu su bili pripadnici GSS-a Zavidovići, koji su pretraživati obale rijeke Bosne, na potezu od Doboja kod Kaknja do Visokog, a u cilju pronalaženja tijela Aldina Mulića koji je dana, 13.12.2017. godine, upao u rijeku Miljacku, u sarajevskom naselju Dolac Malta, općina Novo Sarajevo.

 

Danas su u potrazi za nestalim mladićem u Maglaju učestvuju pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice općine Maglaj, pripadnici DVD-e Doboj Jug te Služba ZE-DO Kantona za spašavanje pod vodom i na vodi.

Timovi FUCZ-e u punoj su pripravnosti da odmah reaguju na svaku informaciju, koja bi ukazivala na eventualni pronalazak utopljenika.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE