Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.12.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 05.12.2022. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 05.12.2022.godine, izvršeno je testiranje na COVID-19 kod šest osoba. Prema rezultatima  testiranja nema pozitivnih osoba  na COVID- 19.

Trenutno su na području BPK  Goražde tri osobe aktivno  zaražene na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirana 10971 osoba, od kojih je 5747 pozitivno  (5583 osoba je izliječeno, 162 osobe  preminule), a aktivne su četiri osobe.

 

Kanton 10

Dana 05.12.2022.godine, izvršeno je testiranje na COVID-19 kod devet osoba. Prema rezultatima  testiranja nije bilo pozitivnih osoba  na COVID- 19.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na privatnom stambenom objektu, u ul Mije Keroševića. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica Grada Lukavca imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na privatnom stambenom objektu. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su su šest manjih intervencija i to: četiri na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, te jednu na gašenju kabastog otpada.

 

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 5.12.2022. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje i Lukavac, dok je na lokalitetu Skver, BKC, Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Ilidža, Hadžići, Novi Grad- Sarajevo i Tomislavgrad, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 73 eksplozivna sredstva i streljivo 125 kom.

                                                                     

 

                                FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR