Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.12.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 06.12.2022. godine.

Bosansko-podrinjski kanton 

Dana 06.12.2022.godine, izvršeno je testiranje na COVID-19 kod jedne osobe. Prema rezultatima  testiranja osoba nije pozitivna na COVID- 19.

Trenutno su na području BPK  Goražde tri osobe aktivno  zaražene na COVID-19.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirana 10971 osoba, od kojih je 5749 pozitivno  (5583 osoba je izliječeno, 162 osobe  preminule), a aktivne su četiri osobe.

Kanton 10

Dana 06.12.2022.godine, izvršeno je testiranje na COVID-19 kod šest osoba. Prema rezultatima  testiranja nije bilo pozitivnih osoba  na COVID- 19.

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 17:00 do 15:55 sati, u mjestu Služnju, gdje je gorio električni stub.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara u naselju Putovići, gdje je gorio privatni stambeni objekat, te jednu intervenciju u naselju Sviće, gdje je gorio privredni objekat. Požari su ugašeni.

Grad Visoko.  Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je tri intervencije na gašenju požara i to:  gašenju požara na putničkom motornom vozilu u naselju Donje Moštre, gašenju požara otpadnog materijala u kontejneru u ulici Donje Rosulje i gašenje požara električne peći u naselju Goduša. Požari su ugašeni.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara, od 11:20 do 12:45 sati, u mjestu Gornja Vidovska, gdje je gorio pomoćni objekat.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.  Iz JP“ Vodovod“ d.o.o Bihać obavještavaju potrošače da je zbog kišnih padavina došlo do zamućenja vode, te preporučuju korisnicima da zbog pojave mutnoće na izvorištima iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 6.12.2022. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Bukinje i Lukavac dok je na lokalitetu Skver i Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na području grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 1 eksplozivno sredstvo.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR