Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.12.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 04.12.2022. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 04.12.2022.godine, izvršeno je testiranje na COVID-19 kod sedam osoba. Prema rezultatima  testiranja nema pozitivnih osoba  na COVID- 19.

Trenutno na području BPK  Goražde tri osobe su  aktivno  zaražene na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirano 10968 osoba, od kojih je 5747 pozitivno  (5578 osoba je izliječeno, 162 osobe  preminule), a aktivno je sedam osoba.

 

Kanton 10

Dana 04.12.2022.godine, izvršeno je testiranje na COVID-19 kod pet osoba. Prema rezultatima  testiranja dvije osobe su pozitivne na COVID- 19.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 20:16 do 22:55 sati na Bišće Polju, gdje su gorjele stare gume, te
  • od 20:40 do 21:00 sati u Titovoj ulici, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju  na gašenja požara kotlovnice na privatnom stambenom objektu u ulici Kralja Tvrtka. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju  na gašenja požara od 05:31 sati u ulici 1. Mart u Jelahu, gdje je gorio dimnjak i drva u kotlovnici stambenog objekta. Prouzrokovana je materijalna šteta, a povrijeđenih nije bilo. U gašenju požara su učestvovala 2 vatrogasca i vlasnik objekta.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci TVJ Travnik imali su intervenciju na lokalitetu Gostilj, gdje je gorjela vikendica. U gašenju požara učestvovali su vatrogasci DVD Bruneji i uposlenici policijske ispostave Babanovac. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali četiri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog otpadnog materijala, jednu na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jednu po dojavi o pojavi dima u stambenom objektu, te tehničku intervenciju (na izvlačenju lica iz zaglavljenog lifta).

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 4.12.2022. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

Kanton Sarajevo

Dana 04.12.2022. godine, obzirom na trendove pada koncentracija zagađujućih PM10 čestica u zraku, kao i prognozirane vremenske prilike, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nad provođenjem Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, ukinulo je epizodu “Pripravnost”  na području Kantona Sarajevo.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica 0; Jajce i Sokolac 1; Bugojno, Gradačac i Tuzla 2; Zenica 3; Banja Luka, Drvar i Sanski Most 4; Ivan Sedlo 5; Sarajevo 6; Livno, Stolac i Trebinje 8; Široki Brijeg 9; Grude i Mostar 10; Neum 15°C.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR