Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.12.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 04.12.2016. godine, oko 14 sati, uočen je požar na brdu Šljeme iznad naselja Kutilivač. Požar je tokom dana 05.12.2016 godine, tinjao, a na pojedinim dijelovima bio je aktivan. Teren je nepristupačan. Naseljeni dio stanovništva trenutno nije ugroženo.

Općina Konjic. Dana 04.12.2016. godine, u 14:40 sati, izbio je požar u rejonu Koznik, gdje je gorjela  veća površina niskog rastinja. Požar je ugašen 05.12.2016.god. u 16:50 sati. Opožarena površina je oko 3 ha.

Dana 05.12.2016. godine, u 17:30 sati, primljena informjacija od čuvara šuma  da je iznad sela Tuhobić, na lokalitetu „Križ“, izbio požar, koji je zahvatio oko 3 duluma smrekove šume, te sitnog rastinja.

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Dana 05.12.2016. godine,  Vatrogasna jedinica općine Srebrenik je imala dvije intervencije na gašenju požara i to: u naselju Donji Srebrenik gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini, te u naselju Falešići gdje je gorjelo potkrovlje privatnog stambenog objekta. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Intervencija Vatrogasne jedinice općine Maglaj na gašenju požara na kući  u naselju Tujnica, gdje je požar zahvatio prizemlje kuće. Uzrok požara nije poznat, provrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena veća materijalna šteta. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u naselju Bjelavići.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Dana, 05.12.2016. godine, u 13:00 sati, primljena informacija od OC CZ Hadžići da se u naselju Kasatići nalazi nepoznati NUS.

Općina Stari Grad. Dana 05.12.2016. u 15:45 sati, primljena informacija od PS Stari Grad da je u naselju Faletići br. 87, pronađeno više ručnih bombi.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 05.12.2016. gdoine, u 07:40 sati, prijavljen pronalazak jedne ručne bombe na njivi u neselju Radišići. Prijava o pronalasku NUS-a, proslijeđena vođi A-Tima Mostar i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Jajce. Prijavljen pronalazak  jedne ručne bombe na lokalitetu Kamenice. Obavješten „A” tim Busovača i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. „A“ Tim za uklanjanje NUS-a, obavljao je poslove na uklanjanju i uništavanju NUS-a, na području općine Lukavac.

Općina Kalesija. Deminerski timovi iz Tuzle i Orašja, nastavili su operaciju deminiranja metodom tehničkog izviđanja na zadatku Duge Njive-Seljublje na području općine Kalesija.

Općina Sapna. Dana 05.12.2016. godine, prijavljen pronalazk jedne granate RPG u naselju Rožanj. O pronalasku NUS-a obavješten Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE