Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.12.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju u vremenu od 18:30 do 19:00 sati, u Južnom logoru, gdje je gorjela trava.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju u vremenu od 14:58 do 16:00 sati, na  Radimlji, na gašenju požara gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin, imala je intervenciju u vremenu od 16,10 do 17,30 sati, u mjestu Liskovac, gdje je gorjela kuća. Na intervenciju izašla tri vatrogasca sa jednim vozilom. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju na gašenju požara od 03,10 sati, gdje je gorjela kuća u mjestu Potkalinje. Na požar izašla dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: ugasila je požar na dimnjaku na stambenom objektu u ul. Husinskih rudara, i ugasila je požar u kojem je gorio stambeni objekat, u naselju Osoje.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasci  općine Maglaja intervenisali su na gašenju požara  u kojem su gorjeli: garaža, auto i šupa, lokalitet MZ-e Bakotić.

Općina Kakanj. Profesionalna vatrogasna jedinica Kakanj imala je intervenciju na gašenju  požara u kojem je gorjela trava, u naselju Bjelavići.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je jednu veću intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjela vulkanizerska radionica, i u kojoj su izgorejeli automobili, te pet manjih intervencija na gašenju dimnjaka i otpada.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Dana 03.12. 2016.godine, vatrogasci općine Jajce imali  su intervenciju  na gašenju požara u zgradi stare bolnice u Jajcu, u vremenu od 15:00 do 16:10 sati. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Dana 02.12.2016.godine, vatrogasci općine Travnik imali su intervenciju na lokalitetu Gornje Putićevo, općina Travnik, gdje je gorio dimnjak, a usljed jakog vjetra požar se proširio i na dio krova. Požar je ugašen.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 04.12.2016 godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver i BKC-e.

VODOOPSKRBA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e „Stari Vitez“ i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmići i Bukve.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. U subotu, 03.12. 2016. godine, u 11:08 sati,  prijavljen je pronalazak nepoznatog NUS-a u krugu firme „Alternativa“, ulica Put Famosa br.38, u Hrasnici. Pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite konstatovali su da se radi o školskoj mini koju će preuzeti danas.

Općina Hadžići. Dana 03.12.2016.godine, u 14:00 sati, od strane Policijske stanice Hadžići, prijavljen je pronalazak jedne ručne bombe, u koritu rijeke Zujevina, lokalitet Binježevo.

Pronađeni NUS su preuzeli pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE