Predstavnici FUCZ na konferenciji o provedbi aktivnosti edukacije učenika osnovnih škola iz oblasti zaštite i spašavanja

Kako je rečeno, priručnik “Smjernice za realizaciju programa iz oblasti zaštite i spašavanja u osnovnim školama” koji je predstavljen na ovoj konferenciji je neobavezujući ali je namijenjen ministarstvima obrazovanja u BiH i nastavnicima da im pomogne na koji način u postojeće planove i programe mogu integrisati teme koje se tiču zaštite i spašavanja, odnosno s ciljem da učenici osnovnih škola ovladaju životno važnim vještinama preživljavanja u slučajevima katastrofe. Riječ je o Smjernicama za realizaciju programa iz oblasti zaštite i spašavanja u osnovnim školama, koje su namijenjene nastavnicima.

U sarajevu su 5. decembra predstavnici organizacije “Save the Children”, Ministarstava sigurnosti i Ministarstva civilnih poslova BiH na održanoj Konferenciji predstavili priručnik “Smjernice za realizaciju programa iz oblasti zaštite i spašavanja u osnovnim školama”.

Kako je rečeno na ovoj konferenciji, na kojoj su učestvovali predstavnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), ovo je neobavezujući priručnik, ali je namijenjen ministarstvima obrazovanja u BiH i nastavnicima da im pomogne na koji način u postojeće planove i programe mogu integrisati teme koje se tiču zaštite i spašavanja, odnosno s ciljem da učenici osnovnih škola ovladaju životno važnim vještinama preživljavanja u slučajevima katastrofe. Riječ je o Smjernicama za realizaciju programa iz oblasti zaštite i spašavanja u osnovnim školama koje su namijenjene nastavnicima.

Računajući na to da su postojeći nastavni planovi preopterećeni, radna grupa sastavljena od stručnjaka iz pedagoških zavoda, ministarstava, škola, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Odjeljenja za javnu sigurnost i obrazovanje Vlade Brčko Distrikta i Federalne uprave civilne zaštite, dala je alatke kako da se predmeti, kao što su biologija, tjelesni i zdravstveni odgoj, tehnički odgoj, geografija i moja okolina bave temama o prevenciji požara, klizišta, ekstremnih vrućina, zemljotresa i drugih katastrofa.

Primjenom ovih saznanja, želi se uticati da broj požara i drugih nepogoda bude manji, a pravilnim postupcima da se sačuvaju životi. Ministarstvo sigurnosti BiH, kao nosilac aktivnosti na državnom nivou, zajedno sa FUCZ i međunarodnim organizacijama provodi aktivnosti u lokalnim zajednicama i školama da bi postojali što kvalitetniji planovi za djelovanje u slučaju prirodnih i drugih nesreća i da bi učenici bili upoznati kako se zaštititi u takvim situacijama. Na taj način se podiže nivo znanja i zaštite u toj oblasti.

Imajući u vidu da je oko 60 posto djece tokom poplava u BiH bilo izloženo nekoj vrsti opasnosti i da je uočeno da nakon toga djeca imaju traume u vidu straha, odvajanja od drugova, što se može prevazići pravilnim djelovanjem kod osnovaca, između ostalog, izrađen je ovaj priručnik.

Naredne godine, kako je kazano na ovoj Konferenciji, obavit će se obuka nastavnika iz ove oblasti u primjeni ovih smjernica, a u završnoj je fazi izrada metodologije jednog časa, odnosno radionice koje će omogućiti nastavnicima da lakše realizuju ove smjernice.