Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara  putničkog motornog vozila Audi A6, u mjestu Muhašinovići, pričinjena je materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo, uzrok požara je nepoznat, isti je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju od 09:25 do 10:25 sati, u Bišću polju, u Romskom naselju, gdje je gorjela baraka.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice, imala je jednu intervenciju u naselju Đurđevik, gdje je gorjela kuća, nastala je veća materijalna šteta sa smrtnim ishodom (nastradala je jedna osoba koja se nalazila u objektu). Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću intervenciju i pet manjih intervencija.

Veća intervencija je bila dana, 05.10.2019.godine, u 21:49 sati, gdje je došlo do požara na privatnoj kući u ulici Vitkovci br.88, naselje Rakovica ( općina Ilidža). U intervenciji je učesvovalo 16 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila. Požar je lokalizovan u 23:14 sati, a likividiran u 00:47 sati. Pričinjena je veća materijalna šteta, a povrijeđenih lica nije bilo.

Manje intervencije su: tri manje intervencije na gašenju zapaljenog dimnjaka, jedna manja intervencija na gašenju zapaljenog stabla, te jedno obezbjeđenje kulturnog događaja.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Hitnom intervencijom na području grada Visoko, tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonio je jedno eksplozivno sredstvo.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE