Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.08.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 615 uzoraka, od čega je 186 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Kantonu 10

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10228 osoba, od kojih je 5114 pozitivno  (4787 osoba je izliječeno, 154 osobe preminule), a aktivne su 173 osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 05.08.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 20 osoba. Prema rezultatima testiranja 14 osoba je pozitivno na COVID-19. Zaključno sa 05.08.2022.godine, aktivno je zaraženo 60 osoba, oporavljeno je 4064 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 10:30 do 12:20 sati, gorio je otpadni materijal i nisko rastinje u Kosoru,
 • od 11:41 do 12:10 sati, gorjela je trava i nisko rastinje u Raštanima,
 • od 19:40 do 20:55 sati, gorio je otpadni materijal u ul. Hrvatske mladeži, te također
 • od 23:50 do 00:10 sati, gorio je otpadni materijal u ul. Hrvatske mladeži.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 09:15 do 09:30 sati, gorio je biljni otpad i otpadni materijal u Sjekosama,
 • od 10:50 do 11:25 sati, gorio je otpadni materijal u Bajovcima,
 • od 12:55 do 18:30 sati, gorjela je šuma i rastinje na Jasenic, te.
 • od 19:30 do 21:05 sati, ponovno se aktivirao požar na Jasenici, ali je ugašen brzom intervencijom.

 

Grad Konjic. Iz OC CZ Konjic dobili smo informaciju  da se na području MZ Glavatičevo, lokacija Sadine, požar proširio. Požar i na Borcima je aktivan i proširio se. Trenutno požari  ne prijete objektima i stanovništvu. Vatrogasci su na terenu i rade na suzbijanju požara.

Zbog novonastale situacije na terenu, potrebna je pomoć helikoptera OS BiH, koji je djelovao u jutarnjim satima.

Općina Neum. Iz PVP Neum doznajemo da se požar na planini Žaba proširio na sjevernu stranu. Gori trava i nisko rastinje. Vatrogasci su na terenu. Prema procjeni gospodina Marka Tapalovića iz OC CZ Neum, potrebna je pomoć helikoptera OS BiH. Trenutno nema prijetnje za stanovništvo i objekte.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine B.Petrovac imala je dvije intervencije i to:

 • od 17:50 do 19:55 sati u mjestu Smoljani,gorjelo nisko rastinje, te
 • od 19:40 do 20:50 sati u mjestu Oštrelj,sapiranje kolovoza poslije S/N.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

 • od 15:15 do 16:40 sati u mjestu Ramići, gorjelo je nisko rastinje, te
 • od 17:20 do 19:00 sati u mjestu Sanica, gorjelo je nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Vel.Kladuša imala je intervenciju od 16:20 do 18:30 sati u mjestu Todorovska Čelinja, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Posavski kanton

Grad Orašje. Požar na gradskoj deponiji, koji je izbio 23.07.2022.godine još uvijek nije stavljen pod nadzor u cijelosti. Veliki dio je saniran, ostalo je još malo da gori na jednom dijelu.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju od 14:00 do 16:00 sati, u mjestu Drinovci (pored groblja), gdje je gorjela je šuma i nisko rastinje. Opožareno je oko 10.000 m2 površine. Požar su gasila  četiri vatrogasca sa dva vozila.

Općina Posušje.  Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 17:20 do 18:40 sati, u mjestu Čitluk, zaseok Crnogorci u blizini kuća, gdje je gorjela je suha trava .Opožareno je oko 800 m² površine. Požar su gasila  dva vatrogasca i tri mještana s vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je dvije intervencije na gašenju požara zapaljenih automobila ispred šoping centra, te u Tetovoj ulici, požari su ugašeni, te dežurstvo u Mitall željezari i na manifestaciji u gradu.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla je imala intervenciju na gašenju požara na niskom rastinju na lokalitetu put Ilinčica.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Dubrave.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik je imala intervenciju na gašenju šumskog požara u naselju Gornji Srebrenik.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac je imala intervenciju na gašenju požara na kontejneru za otpad u gradu.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac je imala dvije intervencije na gašenju požara i to požar na niskom rastinju, šipražju i šumi na lokalitetu Avramovina i požar koji je zahvatio nisko rastinje i pomoćni objekat u naselju Vučkovci.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na lokalitetu Grivice.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je osam manjih intervencija: gašenje niskog rastinja (tri), gašenje otpadnog materijala (dvije), gašenje otpadnog materijala u napuštenom objektu, gašenje otpadnog materijala na balkonu i gašenje zapaljenog automobila.

 

Tehničke intervencije

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na putu M-17 u naselju Donja Vraca, pmv je sljetjelo sa puta, ( vise lica zadobilo povrede a jedno lice smrtno stradalo). U 3:30 ujutru konstatovana je smrt kod osobe inicijala B.M. koje je preminulo u Kantonalnoj bolnici Zenica usljed povreda nastalih u saobraćajnoj nesreći.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine,  zbog visokih vrijednosti temperatura zraka i UV indeksa, koje će iznositi  od 33 do 38°C, na krajnjem jugu koji stepen i viša. Upozorenje se izdaje u periodu od 12:00 do 17:00 sati.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR