Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.07.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– na Počitelj brdu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– u Domanovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica.  Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju od 22:30 do 00:30 sati, kod restorana Lovački dom, gdje je gorjela veća količina otpada.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Iz Općinske službe CZ-e Široki Brijeg, dojava o požaru u mjestu Uzarići, gdje je gorio je otpad od smilja i nisko rastinje. U gašenju požara učestvovala su tri vatrogasca i jedno vozilo.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Bulići, gdje je gorjela privatna kuća. Požar je ugašen.

 

VODOOPSKRBA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Vitez i DVD-e Stari Vitez i dalje vrše dostavu pitke vode 2 puta tjedno u naselje Ahmići.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Općina Trnovo. Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo, primio informaciju od Općinske službe CZ-e općine Trnovo, da je na lokalitetu Babin Do (područje Bjelašnice), pronađena jedna tromblonska mina.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Iz Policijske stanice Mostar Jug, pristigla prijava da je jedna ručna bomba pohranjena u prostorijama PS Jug.

Općina Prozor/Rama. Iz Policijske stanice Prozor/Rama pristigla prijava da je jedna ručna bomba pohranjena u prostorijama Policijske stnice.

Općina Jablanica. Iz Policijske stanice Jablanica, pristigla je prijava o pronalasku minobacačke mine calibra 120mm, na lokalitetu Glogošnice.

 

Prijave su po prijemu proslijeđene uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Općinska služba civilne zaštite V. Kladuša dostavila je službenu zabilješku o pronađenom tromblonu u šumi, prilikom sakupljanja šumskih plodova. Izvršeno je adekvatno obilježavanje prijavljenog ubojnog sredstva.

 

Druga prijava iz policijske stanice  V. Kladuša, odnosi se na pronalazak pješadijske mine zvana klackalica, u mjestu Glinica. Patrola policije izišla na lice mjesta i izvršila obilježavanje pronađenog ubojnog sredstva.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. U ul. Ive Anrdića, u Busovači, pronađeno nepoznato ubojno sredstvo.

Općina Busovača. U gradskoj zoni, „Gradski centar”, pronađeno nepoznato ubojno sredstvo.

Općina Bugojno. Na lokalitetu zvani Hendek, pronađeno nepoznato ubojno sredstvo.

 

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. U toku proteklog dana, uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES, izvršili su uklanjanje ubojnih sredstava sa lokacije Tešanj – Raduša.

Općina Doboj–jug. Na području općine Doboj-jug, uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES, uklonili su jednu raketu kalibra 90 mm.

 

O S T A L O

 

OBUSTAVA SAOBRAĆAJA

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Iz operativnog centra Ljubuški primljena informacija da je sinoć u vremenu od 19:10 do 21:50 sati, od strane „Udruge Zaboravljeni Branitelji“ došlo do blokade autoputa u mjestu Bijača.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE