Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.06.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 05.06.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljen je 1.351 uzorak, od kojih je 24 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovana je jedna novozaražena osoba sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 11 osoba. U samoizolaciji se nalazi 15 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona od Korona virusa (COVID19)

testirano 5553 osoba, od kojih je 1786 osoba pozitivno  (1674 osoba je izliječeno,

104 osoba umrlo), a aktivno je 8 osoba.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je dvije intervenciju na gašenju požara i to:

– od 09:15 do 09:40 sati, u Tasovčićima (Nerezi), gdje je gorio otpadni materijal,

– od 12:05 do 12:45 sati, na Tresani, gdje je biljni otpad.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Dobrovoljno vatrogasno društvo Kočerin imalo je intervenciju na gašenju požara od 09:30 do 11:00 sati,  u mjestu Kočerin, gdje je gorjela šuma, trava i nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Podbrežje, gdje je gorio krov na stambenom objektu. Pričinjena materijalna šteta. Nije bilo povrijeđenih osoba. Požar ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je dvije intervencije na gašenju požara u u ulici Braće Zečević, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 6 intervencija: tri manje intervencije na gašenju otpada u kontejneru, niskog rastinja i zapaljenog automobila, dvije tehničke intervencije (zaglavljena vrata stana i asistencija medicinskim ekipama nakon saobraćajne nesreće) i jednu veću intervenciju na gašenju sprata privatne kuće. Dojava o ovom požaru u kući na lokalitetu Ušivak (Općina Hadžići) zaprimljena je u 11:24 sati. Na intervenciju je upućeno šest vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 12:14 sati a likvidiran u 13:13 sati. Vatra je pričinila veliku materijalnu štetu.

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara zapaljene deponije guma u naselju Veseli Brijeg. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara divlje deponije otpada u naselju Višnjik. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica imala je intervenciju na gašenju požara privatnog stambenog objekta u ul. Željeznička 12. U požaru je jedno lice zadobilo lakše tjelesne ozljede. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni Hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za cijelo područje Federacije, zbog očekivane grmljavine i lokalno pojave grada.

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR