Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.06.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 06.06.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljen je 1.421 uzorak, od kojih je 21 pozitivno na COVID-19.

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana testirano je 37 osoba, svi uzorci su negativni na  COVID-19. Aktivno je zaraženo 10 osoba. U samoizolaciji se nalazi 14 osoba.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona od Korona virusa (COVID19)

testirano 5553 osoba, od kojih je 1786 osoba pozitivno  (1674 osoba je izliječeno,

104 osoba umrlo), a aktivno je 8 osoba.

 Kanton 10

 Na području Kantona 10 predhodnog dana testirano je 43 osobe od kojih je 5 osoba pozitivno na COVID-19.

 Bosansko-podrinjski kanton

 Dana 06.06.2021. godine,  uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod ukupno 6 osoba u Kantonalnoj bolnici Goražde.

Završena su testiranja uzetih uzoraka, a prema rezultatima testiranja svi uzorci su negativni na COVID-19.

Zaključno sa 06.06.2021.godine, na području BPK je 7 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 2015 osoba, a 82 osobe su preminule.

 POPLAVE  VODOSTAJI

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Dana 06.06.2021. godine u 16:00 sati, uslijed jakog nevremna na području Grada Tuzla došlo je do izlijevanja lokalnih vodotoka na području više mjesnih zajednica. U MZ Dokanj kod škole poplavljen je i oštećen lokalni put, u naselju Hidani došlo je do zakrčenja lokalnog puta uslijed nanošenja veće količine zemlje i mulja iz lokalnog vodotoka, u naselju Gornji Brđani do broja 17 došlo je do urušavanja lokalnog puta, MZ Brešike do broja 1 došlo je do urušavanja pomoćnog objekta i oštećenja stambenog objekta uslijed bujične poplave. U naslju Gornji Čaklovići kod tunela voda je odnijela lokalni put u dužini od cca 200 metara. U naselju Kosci, zaseok Nikići, voda je oštetila lokalni put u dužini od cca 500 metara.

Predstavnici službe civilne zaštite Grada Tuzla su izašli na teren radi utvrđivanja stanja i procijene štete.

Grad Gračanica. Uslijed izlijevanja lokalnih vodotoka došlo je do oštećenja nekoliko lokalnih makadamskih puteva  u naselju MZ Prijeko Brdo. Uposlenici SCZ Gračanica su izašli na teren po prijavama građana radi utvrđivanja stanja i procjene štete.

 Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,62 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje juče vodostaj je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 6,0 m3/s.

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Na području Bistričaka usljed obilnih padavina izlila se rijeka na putnu komunikaciju. U Topčić polju radna mašina firme Almy ugrozila je stub, koji je mogao pasti u potok čime bi postojala mogučnost začepljenja normalnog toka vode.

Grad Visoko. Zbog oštećenja puta koje je nastalo usljed obilnih padavina obustavljen je saobraćaj koji sa regionalnog puta iz Topuzovog polja vodi u naselje te se koristi  alternativni put prema Srhinju. Bujica je odnijela tampon i napravila velike rupe na putu. Služba CZ Visoko, u jutarnjim satima i tokom dana će krenuti u sanaciju puta.

 Bosansko-podrinjski kanton

Općina Pale u F BiH.  Dana 06.06.2021. godine, usljed obilnih padavina došlo je do začepljenja odvodnih cijevi u ulici Ibrahima Čelika u naselju Luka gdje se je stvorilo vještačko jezero i blokada saobraćaja. Dva vatrogasca sa dva vatrogasna vozila su izašli na lice mjesta i pristupili ispumpavanju vode.

 Kanton Sarajevo

Općina Vogošća. Dana, 06.06.2021. godine u 18:58 sati, u naselju Gornja Jošanica uslijed kišnih padavina došlo do izlijevanja Rakovičkog potoka iz korita nakon čega je voda ulazi u jednu privatnu kuću. Ekipe Općinske službe civilne zaštite su odmah izašli na teren  sa neophodnim građevinskim mašinama i preduzeli mjere i aktivnosti na otklanjanju i ublažavanju posljedica od kišnih padavina na području naselja Gornja Jošanica I i Tihovići gdje je izvršeno prokopavanje kanala radi odvođenja nabujalih voda i pročišćavanje korita potoka i propusta na lokalnim putevima, kao i čišćenje začepljenih propusta na magistalnom putu M 18. Aktivnosti pripadnika civilne zaštite Općine Vogošća su završene u 23:10 sati.

 POŽARI 

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vagtrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 04:33 do 04:45 sati, u Splitskoj ulici, gdje je gorio automobil.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara na Buku, gdje je gorjela trava i rastinje, te jednu intervenciju  na Dumanovićima gdje je gorio automobil.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 15:30 do 17:00 sati, u Dobrom selu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara u Hutovu, gdje je gorjelo sijeno.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Bukov Pod, gdje je na putu M – 16.2 gorio automobil.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica Gorica imala je intervenciju od 13:30 do 15:15 sati, na pograničnom dijelu u mjestu Vinjani – Pasike, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je gasilo 6 vatrogasca s 1 vozilom.  Opožarena je površina cca 25.000 m².

Zeničko-dobojski kanton

 Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara  ul. Zije Dizdarevića, gdje je gorio stan. Požar je ugašen, pričinjena je manja materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju  na gašenju požara u romskom naselju Varda. Požar je ugašen.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Piljužići, gdje su gorjele stare gume.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imala je jednu veću i 12 manjih intervencija. Veću intervenciju imali su dana, 05.06.2021. godine u 11:24 sata na lokalitetu Ušivak, Općina Hadžići, gdje je došlo do požara na spratu privatne kuće. Požar je lokalizovan u 12:14 sati, a likvidiran u 13:13 sati. Na gašenju požara učestvovalo je šest vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica, na objektu je pričinjena materijalna šteta.

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervencije na gašenju požara u mjestima Malta i Čozalovo Brdo, gdj su gorjeli privatni stambeni objekti. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u  naselju Čubrić, gdje su gorjele stare automobilske gume. Požar je lokaliziran i ugašen.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 6.6.2021. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Živinice dok je na lokalitetu Lukavac odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu Mobilna: Banovići nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni Hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za cijelo područje Federacije BiH , zbog očekivane grmljavine.

  

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR