Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04.06./05.06.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 04.06.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.319 uzoraka, od kojih je 36 pozitivan na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana nema registrovanih novozaraženih osoba sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 12 osoba. U samoizolaciji se nalazi 20 osoba.

 

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona od Korona virusa (COVID19) testirano 5553 osoba, od kojih je 1786 osoba pozitivno  (1674 osoba je izliječeno, 104 osoba umrlo), a aktivno je 8 osoba.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju na gašenju požara od 16:20 do 17:45 sati,  u mjestu Donja Koprivna, gdje je gorjela drvarnica.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara  od 23:15 do 00:10 sati, u Drežnici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara od 20:40 do 21:15 sati, u Trebižatu, gdje je gorio otpadni materijal.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 16:50 do 17:30 sati, u mjestu Radešine, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su su pet manjih intervencija i to: dvije na gašenju otada u kontejneru, jednu na gašenju manjeg požara u kuhinji, jednu na gašenju zapaljene grede u napuštenoj kući, te jednu na gašenju odložene drvene daskena otvorenom prostoru.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 04.06.2021 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Banovići. Na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Živinice, kvalitet zraka odgovarao je kvalitetu čistog zraka. Kvalitet zraka odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Lukavac.

 

 

O S T A L O

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni Hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo, zbog očekivane grmljavine.

 

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR