Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.03.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je pet intervencija na gašenju požara i to:

– od 16:00 do 17:30 sati, u Dračevicama gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:25 do 17:30 sati, u mjestu Kozice gorjela trava i rastinje,

– od 17:35 do 18:15 sati, u naselju Šehovina gorio otpad,

– od 21:50 do 22:20 sati, na Mazoljicama gorio otpad,

– od 22:35 do 23:20 sati, u Kralja Tomislava gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:30 do 11:10 sati, u Čapljinskom polju gorjela trska,

– od 13:00 do 13:50 sati, na Jasenici gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 18:00 do 19:00 sati kod brane u Čitluku, gdje je gorjela trava, rastinje i borova šuma.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanice imala je intervenciju na gašenju požara od 21:00 do 21:45 sati u ulici Gornja kolonija, gdje je gorio dimnjak.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u stambenom objektu u ulici Ezhera Eze Arnautovića. Pričinjena je manja materijalna šteta. Požar je ugašen,

– u naselju Rujev Do,  gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju trave i niskog rastinja u mjestu Kapljuh.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju šume u mjestima Drenovac i Glinica.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje. Vatrogasna jedinica općine Gornji Vakuf-Uskoplje imala je u toku noći šest intervencija na gašenju požara na širem gradskom području. Svi požari su izbili u kladionicama i na vrijeme su lokalizovani. Pretpostavlja se da se radi o podmetnutim požarima te je policija preduzela odgovarujuće mjere.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: nisko rastinje u Fočanskoj ulici  i manji požar na autobusu u Rudarskoj ul. u Tuzli. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju požara.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke  na području općine Hadžići tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonio je jednu protivtenkovsku minu.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti meteoalarm za cijelu BiH zbog očekivanih udara vjetra, koji će iznositi od 40 do 60 km/h, kao i mjestimično obilnijih padavina u Hercegovini, te zapadnoj i istočnoj Bosni, koje mogu iznositi od 20 do 40 l/m2.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE