Povodom Dana CZ Ministarstvo sigurnosti BiH dodijelilo priznanja i uposlenicima FUCZ

Odlukom ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, u prostorijama Operativno-  komunikacijskom centru 112-Ministarstva sigurnosti BiH, zaslužnim pojedincima i organizacijama, uručena su javna priznanja povodom obilježavanja 1. marta Međunarodnog dana Civilne zastite i dana civilne zastite Bosne i Hercegovine. Među dobitnicima priznanja bili su i uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, Mustafa Kadribegović, kome je Međunarodna organizacija za civilnu odbranu (ICDO) dodijelila orden “Viteza” Međunarodnog reda civilne odbrane i Enes Memić i Jadranka Jurić kojima su uručene pohvale za nesebičan rad, požrtvovanost, humanost i doprinos u jačanju sistema zaštite i spašavanja u BiH.. Nakon svečane ceremonije dodjele priznanja na trgu ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održana je zajednička metodsko-pokazna vježba spašavanja s visina u kojoj su  učestvovali timovi Federalne uprave civilne zaštite i Republičke civilne zaštite RS-a. Vježba koja je nazvana “Parlament 2020”, pokazala je spremnost pripadnika CZ  ali i drugih učesnika u vježbi da odgovore na sve zahtjeve koji se stave ispred njih.

U organizaciji Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine juče je u Sarajevu obilježen 1. mart – Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite – zaštite i spašavanja BiH. U okviru ceremonije održane u Operativno-komunikacijskom centru BiH 112, dodijeljene su zahvalnice i pohvale zaslužnim bh. građanima, pojedincima i organizacijama u sistemu zaštite i spašavanja.

Odlukom ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, u prostorijama Operativno-  komunikacijskom centru 112-Ministarstva sigurnosti BiH, zaslužnim pojedincima i organizacijama, uručena su javna priznanja povodom obilježavanja 1. marta- Međunarodnog dana Civilne zastite i dana civilne zastite Bosne i Hercegovine. Među dobitnicima priznanja bili su i uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, Mustafa Kadribegović, kome je Međunarodna organizacija za civilnu odbranu (ICDO) dodijelila orden “Viteza” Međunarodnog reda civilne odbrane i Enes Memić i Jadranka Jurić kojima su uručene pohvale za nesebičan rad, požrtvovanost, humanost i doprinos u jačanju sistema zaštite i spašavanja u BiH..,

Mustafa Kadribegović, dobitnik ordena “Viteza”, kazao je da su ova priznanja poticaj za budući rad i nagrada za rad FUCZ u 2019. godini na unapređenju sistema zaštite i spašavanja tako da ova djelatnost ima sve veći značaj u posljednje vrijeme.

Na trgu ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine održana je zajednička metodsko-pokazna vježba spašavanja s visina u slučaju zemljotresa u kojoj su  učestvovali timovi Federalne uprave civilne zaštite i Republičke civilne zaštite RS-a. Vježba kodnog naziva “Parlament 2020”, pokazala je spremnost pripadnika CZ-a da odgovore na sve zahtjeve koji se stave ispred njih.

Vježbu su izveli pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite i Službe prvog odgovora Kantona Sarajevo (MUP, Hitna pomoć, Profesionalna vatrogasna jedinica).

Ministar sigurnosnti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić  kazao je da smo bili svjedoci prirodnih katastrofa i da smo tada uvidjeli značaj civilne zaštite. Dodao je da je važno održati i koordinirati obučavanje građana o pružanju prve pomoći i da je ovo prilika kada se moramo sjetiti pripadnika CZ-a koji nesebično riskiraju svoj život da bi spasili nečiji drugi.

Nakon uspješno izvedene pokazne vježbe Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a, naglasio je da su ovakve akcije važne da se prezentuju njihove sposobnosti i da FUCZ intenzivno radi na jačanju kapaciteta te da je ovo dokaz da se saradnja sa CZ RS može podići na jedan viši nivo.

Ovogodišnja priznanja pripadnicima FUCZ povodom 1. marta – Dana CZ, dokaz su kontinuiranog rada na obučavanju i opremanju za najsloženije poslove u sistemu zaštite i spašavanja.