Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.03.2020. godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski Kanton

Vodostaj rijeke Save, je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07,00

 

Bosanski Brod…………………………………….           311 (normalno stanje),

Bosanski Šamac………………………………….           137 (normalno stanje),

Orašje……………………………………………..            381 (normalno stanje).

 

Zapadnohercegovački kanton

Rijeka Trebižat, vodomjerna postaja Humac, vodostaj u 08:00 sati, 249cm, trend  +1 cm,

( 280 cm redovne mjere obrane od poplava, 330 cm izvanredne).

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac:

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, bio je 198,80 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara šume, u mjestu Rudnik.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio krov kuće, u naselju Prokosovići.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara, na automobilu u ul. Mitra Trifunovića Uče.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je šest manjih intervencija, na gašenju požara.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području gradova: Zenica i Srebrenik, te općina: Čelić, Ilidža, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su pet eksplozivnih sredstava.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10, zbog udara vjetra između 40 i 70 km/h.

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 62 i Ivan Sedlo 2.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Banja Luka 7, Bihać 14, Bjelašnica 3, Bosanski Novi 1, Bugojno 15, Doboj 28, Gradačac 19, Ivan Sedlo 46, Livno 14, Mostar 26, Neum 8, Sanski Most 3, Sarajevo 18 i Tuzla 18.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE