Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.02.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ————— —————      406 cm (normalno stanje), jučer 284 cm,

–   Bosanski Šamac —————————       271 cm (normalno stanje), jučer 237 cm,

–   Orašje ——————————————     516  cm (normalno stanje), jučer 458 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,20 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo vodostaja je viši za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 46,10 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une iznosi 58 cm, jučer 66 cm (kritična tačka je 100 cm).

Padavine: snijeg 1 l/m2, a visina snijega iznosi 45 cm.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane iznosi 145 cm, (kritična tačka je 380 cm).

Visina snijega iznosi 15 cm.

 

Zapadnohercegovački kanton

Trebižat, vodomjerna postaja Humac, vodostaj 252 cm u 07,30 sati, jučer 272 cm (280 cm redovna obrana od poplava).

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara, dimnjaka na stambenom objektu, u MZ Tojšići.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašanju pomoćnog objekta, u ul. I Zeničke brigade, požar je ugašen a pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka, u stambenoj zgradi u ulici Sutjeska.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara drvene građe, u ulici Podkriž u mjestu Gornje Rosulje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik, imala je intervenciju u mjestu Stojkovići, na gašenju požara sijena na farmi, požar je ugašen.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinca grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara u vremenu od 20:44 do 21:40 sati,u Ul. Trg 1 Maja, na gašenju zapaljenog dimnjaka.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 21:50 do 22:30 sati, na zapaljenom dimnjaku na stambenoj zgradi, u Omladinskoj ulici.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manjie intervencije i to: dvije intervencije na gašenju dimnjaka na stambenim objektima, te intervenciju na gašenju kućanskog aparata u stambenom objektu.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana 07.02.2018 godine (srijeda), u vremenskom periodu od 11:00 do 14:00 sati, operateri pirotehničkog tima za uništavanje eksplozivnih sredstava Norveške narodne pomoći, izvršit će uništavanje pronađenih eksplozivnih sredstava ( kasetna municija-MK3) na radnom zadatku KM-T-ID:0082 “Malo Polje”, općina Mostar. Eksplozivna sredstva koja budu pronađena do zakazanog dana uništavanja, također će biti uništena na dan uništavanja.

 Posavski kanton

Dana 05.02.2018.godine, uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, uskladištili su ručnu bombu u magacin eksplozivnih sredstava, pronađenu na obali rijeke Save, u blizini Savskog nasipa.

 Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je dojavu od strane građanina, o pronalasku nepoznatog neekspolodiranog ubojnog sredstva, u  ulici Osik br. 169.

Informacija o pronalasku neeksplodiranog ubojnog sredstva, upoznati su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

PROHODNOST PUTEVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Dana 05.02.2018.godine, u 16:14 sati, iz OC CZ Konjic dobili smo informaciju, da su tokom dana otklonjene i sanirane posljedice obilnih padavina na putnoj komunikaciji Oteležani – Konjic, te je od danas prohodna.

 

OSTALO

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 Općina Konjic. Na zahtjev općine Konjic, Federalna uprava civilne zaštite, će danas 06.02.2018. godine, angažovati USAR tim od 10 ljudi, sa kompresorom, a u cilju pomoći oko razbijanja stijene, koja je udarila u stambeni objekat u naselju Pleha. Jedan dio tima će razbijati stijenu, a drugi dio će vršiti uklanjanje materijala, kako bi se stvorili uslovi za sanaciju nastale štete, te izbjegla dalja devastacija objekta.

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE