Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.02.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ————— —————      284 cm (normalno stanje), jučer 284 cm,

–   Bosanski Šamac —————————       237 cm (normalno stanje), jučer 127 cm,

–   Orašje ——————————————     458  cm (normalno stanje), jučer 335 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,19 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo vodostaja je viši za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 46,10 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une iznosi 66 cm, jučer 69 cm (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane iznosi 151 cm, (kritična tačka je 380 cm).

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj  rijeke Trebižat na vodomjernoj stanici Humac u 07,45 sati iznosio je 263 cm, jučer 272 cm (280 cm redovna obrana od poplava).

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji na području Srednjobosanskog kantona su u opadanju.

Općina Fojnica. Na području općine Fojnica ukinuto je stanje prirodne i druge nesreće koje je proglašeno 03.02.2018.godine od obilnih padavina u MZ Gojevići, Dusina i Bakovići.

Općina Vitez. Dana 03.02.2018.godine, usljed obilnih kišnih padavina i začepljenja kanalizacijske cijevi, došlo je do izlijevanja vode kod AMK, na lokalitetu Novaci u Vitezu. Od 10:00 do 12:00 sati vatrogasci DVD Stari Vitez, zajedno sa građevinskom operativom civilne zaštite – poduzećem IGM IUT HASKIĆ d.o.o. interventno su izvršili odčepljenje cijevi, čime su uklonili uzrok poplave.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Zbog porasta vodostaja rijeke Drine u dane 02. i 03. Februara 2018.godine došlo je do njenog izlijevanja iz korita u mjesnoj zajednici Zupčići, lokaliteti Plaža, Gonja i Donja Ada, te u mjesnoj zajednici Goražde IV, lokalitet Podorasi. Ovo izlijevanje nije ostavilo posljedice po ljude i materijalna dobra.

Vodostaj rijeke Drine izmjern jutros u 07,00 sati  na HS Goražde iznosio je 148,81 centimetara sa tendencijom  blagog opadanja.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona je  u opadanju.  Trenutna visina rijeke Bosne na mjernom mjestu u Raspotočju iznosi 177 cm.

Općina Kakanj . Proteklog vikenda  Profesionalna vatrogasna jedinica  Kakanj  imala je  intervenciju zbog poplave, usljed izljevanje rijeke Trstionice u naselju Brezani. Nije bilo većih opasnosti po stambene objekte.

Općina Visoko. Uslijed obilnih padavina sa noći od 02.02.2018. do 03.02.2018. godine došlo je do povečanja vodostaja rijeka Bosne i Fojnice kao i njenih pritoka, te shodno tome Služba civilne  zaštite općine Visoko je obavijestila građane da se ne kreću u blizini rubnih područja rijeka. Na pojedinim dijelovima općine Visoko, usljed obilnih padavina, došlo je do izljevanja  bujičnih potoka, kao i oborinskih voda koje su se slile sa lokalnih padina na putnu  infrastrukturu u naseljima: ulica Rašidovića, Muhašinovići, Uvorići, Srhinje,  Liješeva, Moštre, Zimča, Zbilje, Kralupi,  Grajani, Porječani, Kula Banjer. Služba civilne zaštite općine Visoko angažovala je Službu za spašavanje iz ruševina i komunalne poslove, formiranu pri   JKP „Visoko“, na raščišćavanju plavnog materijala i nanosa, kao i čišćenje kanala i  vodopropusta koji su začepljeni usljed obilnih padavina. Profesionalna vatrogasna jedinica Visoko je intervenisala na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija kod privrednih  subjekata: „Remis“, „Secom“, kao i iz podrumskih prostorija jednog stambenog  objekta u ulici Rosulje. Takođe, izvršeno je kopanje kanala u naselju Uvorići za odvodnju vode u korito  lokalnog potoka kako bi spriječili plavljenje stambenih objekata, kao i u naselju Ozrakovići. U naselju Carica došlo je do manjeg odrona u blizini puta  na dionici Paljike-Carica.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju požara u naselju Krojčica, gdje je gorio privatni stambeni objekat. Na objektu je pričinjena manja materijalna šteta. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervencije na gašenju požara od 08:18 do 08:40 sati u ulici 43.Drinske udarne brigade, u prostorijama „Veterana rata“, gdje je došlo do požara na peći na pelet. Požar nije izazvao veću materijalnu štetu,  a gasio ga je jedan vatrogasac sa vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenih električnih instalacija.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasci DVD Vitez imali dvije intervencije na gašenju požara:

– u mjestu Gaćice gdje je gorjelo nisko rastinje. Zbog nepristupačnosti terena vatrogasci nisu pristupili gašenju ali su pratili situaciju dok opasnost od požara nije prestala,

– od 17,50 do 18,35 sati gasili su požar niskog rastinja u mjestu Križančevo selo.

Svi požari su ugašeni.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Snježne padavine koje su zahvatile ovaj Kanton prouzrokovale su više kvarova na elektroenergetskoj mreži. Radnici  elektrodistribucije su na terenu i vrše otklanjanje kvarova.

Bez napajanja električnom energijom su još uvijek sljedeći 10 kV dalekovodi:

-Grad Bihać – Ružica 2,Skočaj i Lohovo.

-Grad Cazin – Vrelo Mokreš i Farma Johovac.

-Općina Velika Kladuša   –  Sela Bojna.

 

Otklanjanjem kvarova na elektroenergestkoj mreži došlo je i do normalizacije u snabdijevanju pitkom vodom.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude.  Zbog pucanja cijevi kojom se doprema voda u vodovodu G.Vrilo, u noćnim satima, došlo je do nestanka vode gotovo na cijelom području općine Grude. Uposlenici J.P. Komunalno d.o.o. Grude su u ranim jutarnjim satima pristupili otklanjanju kvara, te se očekuje da će tokom dana kvar biti saniran.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – ZRAKA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 04.02.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna: Sapna. Kvalitet zraka za dan 04.02.2018 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Od strane Policijske stanice Zavidovići predato  je i smješteno u magacin Općinske službe civilne zaštite jedna ručna bomba i 150 komada sitne municije (7,62 i 7,9 mm). Sredstva će preuzeti uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

NEVRIJEME

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica Bosanska Krupa imala je jednu tehničku intervenciju – uklanjanje stabla sa ceste.

 

PROHODNOST PUTEVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Dana 04.02.2018.god. iz Općinske službe civilne zaštite Konjic stigla je obavijest da su jučer, od ranih jutarnjih sati izvođeni radovi na otklanjanju i saniranju posljedica  na putnoj komunikaciji Oteležani – Konjic. U radove je bila uključena sva raspoloživa mehanizacija, a pomagali su i mještani.

Jučer, u jutarnjim satima, prijavljeni su novi odroni u selima Raotići i Čelina. U oba pravca upućena su raspoloživa materijalno – tehnička sredstva.

U 18:00 sati iz OC Konjic stgla je informacija da su  oba  pravca, u selima Raotići i Čelina prohodna. Radovi na sanaciji putne komunikacije Oteležani – Konjic nisu završeni do večernjih sati i nastavljeni su danas od ranih jutarnjih sati.

Trenutno nema novih padavina na prostoru općine Konjic i situacija je stabilna.

 

Unsko-sanski kanton

Magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvijao bez zastoja.

Na pojedinim dionicama putnog pravca Bosanski Petrovac-Drvar i Srbljani-Cazin-Velika Kladuša ima zaostalog leda.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 

Srednjobosanski kanton

Zbog kiše i susnježice na području Srednjobosanskog kantona saobraćaj se odvija po mokrom i klizavom kolovozu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija   nesmetano na  svim  putnim  pravcima. U nižim predjelima putevi su pretežno mokri, dok u višim predjelima mjestimično ima zaostalog snijega ili leda. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost, a izdvajamo šire područje  Doboja i Maglaja, kao i puteve u dolinama rijeka Lašve i Bosne.

 

Kanton 10.

Ceste su mjestimice mokre i skliske, te na prijevojima i zasjenjenim mjestima zaleđene. Vidljivost dobra, osim u Drvaru gdje ima magle. Zimske službe vrše redovno obilazak i posipanje cesta sa pijeskom  i solju.

  

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE