Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju na gašenju požara, dimnjaka.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin, imala je intervenciju na gašenju požara, dimnjaka.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je dvije intervencije na gašenju požara, na dimnjacima.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac, imala je intervenciju od 19:32 do 21:15 sati, u mjestu Bjelaj-Divna, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika, imala je intervenciju na gašenju požara na dimnjaku privatnog stambenog objekta, u ul. Ibrahima Cvike u Srebreniku. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara,  dimnjaka, u naselju Šehovina.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:00 do 11:30 sati, Janjićima (Vir), gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom. Opožarena je površina oko 3 dunuma, te

– od 12:45 do 15:25 sati, na lokalitetu Zagorje, gdje su gorjeli trava i hrastova šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa naprtnjačama. Opožarena je površina oko 1,5  dunum.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju u vremenu od 16:10 do 17:00 sati, na lokalitetu Trn, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, površine oko 3 dunuma. U intervenciji sudjelovala tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Teritorijalna vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je dvije intervencije na gašenju požara, na lokalitetu gradskog područja gdje je gorio dimnjak, te na lokalitetu Putićevo, gdje je gorjela bandera. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 5 manjih intervencija: dvije na gašenju požara otpadnog materijala, jednu na gašenju požara otpadnog materijala u devastiranom objektu, jednu na gašenju automobila, te jednu tehničku intervenciju, na otvaranju zaglavljenih vrata stana.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U potragu za Muhamedom Šišićem (26) iz Zenice, koji je nestao u četvrtak 02.01.2020. godine, uključeni  su: mješoviti timovi MUP-a ZDK, Samostalna služba za zaštitu i spašavanje Grada Zenica, kao i Služba civilne zaštite Grada Zenica. Pretražuju se  lokaliteti: Volovska Glava, Vražale, Krivače, Bilivode i Gornja Zenica.

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje Federacije BiH, zbog niskih temperatura zraka koje će se kretati od -5 do – 8 stepeni Celzija.

 

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -15; Ivan Sedlo i Sanski Most -7; Prijedor i Sokolac -6; Banja Luka i Doboj -5; Grude i Tuzla -4; Bihać, Bugojno, Livno, Sarajevo i Srebrenica -3; Bijeljina, Drvar, Gradačac, Zenica i Zvornik -2; Trebinje 1; Široki Brijeg 2; Mostar i Neum 3; Stolac 4°C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE