Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 14:45 do 15:20 sati, u Krpićevoj ulici gorio otpad,

– od 20:40 do 21:20 sati, na Bišće polju gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine  imala je intervenciju na gašenju požara od 13:15do 13:45 sati, u Gabela Polju gorjela trava i rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju dimnjaka.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju od 19:20-21:26 sati u mjestu Đogići, gdje je došlo do požara na stambenom objektu-kući. Povrijeđenih lica nije bilo, pričinjena je veća materijalna šteta. Požar je gasilo šest vatrogasaca sa dva vozila.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 19:00 do 21:00 sati, u Viru, zaseok Gornji Polići, gdje je gorjela suha trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom. Opožarena je oko 2000 m2,

– od 22:00 do 00:30 sati, u zaseoku Donji Polići, gdje su gorjeli suha trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom. Opožarena je oko 4000 m2.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u naselju  Lukovo polje. Pričinjena je manja materijalna šteta, požar ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je u 08:45 sati jednu veću  intervenciju na gašenju požara na kući u ulici Mitrići br.28, općina Ilidža, gdje je gorio krov na kući. U intervenciji je učestvovalo 11 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 09:12 sati a likvidiran u 11:03 sati. Povrijeđenih nije bilo, pričinjena je materijalna šteta.

Osim toga imali su još  dvije manje intervenciju na gašenju požara: jednu na gašenju  smeća u devastiranom objektu i jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Posavski kanton

Općina Domaljevac-Šamac. Nakon dvodnevne intenzivne potrage na terenu za nestalim Antom Josićem, Federalna uprava civilne zaštite nastavlja da radi na  prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora,  te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu. Ovo se odnosi i na ostale nestale osobe za kojima je Federalne uprava civilne zaštite vršila potragu, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti meteoalarm za veći dio Bosne zbog očekivanih udara vjetra sjevernog i sjeverozapadnog smjera, koji će iznositi od 50 do 70 km/h, povremeno sa jakim udarima. U Hercegovini i jugozapadu Bosne jaka bura.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE