Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.01.2020. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u laganom opadanju kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     313 cm (normalno stanje), jučer 346 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     114 cm (normalno stanje),  jučer 155 cm, i

–   Orašje ——————————————     369 cm (normalno stanje),  jučer 410 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 197,62 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer nivo vodostaja je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

 

POŽARI

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:20 do 18:25 sati, na Glibuši, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadno-hercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:00 do 16:45 sati, u Jarama, gdje su dva vatrogasca sa jednim vozilom gasili požar, u kojem je gorio otpad. Opožarena je manja površina, i

– od 19:00 do 21:45 sati, u Gornjoj Britvici, dva vatrogasca sa jednim vozilom gasili požar, gdje je gorjela šuma. Opožarena površina iznosila je cca 10.000 m².

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije na gašenju požara, i to: dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka, jedna na gašenju u stambenom objektu, te jednu na gašenju zapaljenih guma.

 

Kanton 10

Grad Livno. Dana, 03.01. 2020. godine, u selu Čuklić, došlo je do prostornog požara u kojem je gorjela trava. Intervencijom pripadnika VD-a Livno, spriječeno je širenje požara na visoku šumu. Požar je ugašen u popodnevnim satima.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite

I danas, 04.01.2020.godine, nastavlja se potraga za nestalim Antom Josićem iz Domaljevca-Šamca. Federalna uprava civilne zaštite je jučer, 03.01.2020. godine, uputila specijalističke timove (tim ronioca i tim za rad na sonaru), u cilju  pretrage korita rijeke Save.

 

Zapadnohercegovački kanton

Nestali M. J. (1959.g.), za kojim je sinoć Savez gorskih službi spašavanja pokrenuo opsežnu akciju potrage i spašavanja u okolini mjesta Zvirići, kod Ljubuškog, pronađen je jutros nešto prije 08:00 sati živ, pothlađen i bez ozbiljnih tjelesnih ozljeda. U akciji potrage učestvovalo je preko devedeset gorskih spasilaca iz BiH i Hrvatske, policija, članovi porodice, vatrogasci i mještani. U akciji su korišteni dronovi i psi tragači. Akciju je vodio Bruno Grgić iz HGSS Ljubuški.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje centralne i istočne Bosne zbog niskih temperatura koje će iznositi do -5 °C, dok je za područje jugozapadne Hercegovine izdao također Žuto upozorenje zbog pojačanog vjetra do 40 km/h.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE