Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.01.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije i to:

od 20:35 do 21:45 sati,  u Ortiješu, gdje je gorjela trava,

od 22:10 do 23:05 sati, u Blagaju gdje je gorjela kuća.

SNJEŽNE PADAVINE

Kanton Sarajevo

Saobraćaj na području Kantona odvija se usporeno zbog zadržanog snijega na kolovozu i poledice na pojedinim dionicama.

Zimska služba KJKP Rad je angažirana na mašinskom i ručnom čišćenju saobraćajnica na području Kantona. Na terenu je 49 specijalizovanih vozila i 120 radnika. Prohodne su ulice 1. i 2. prioriteta, oko 30{a2a319f19d50a12f1aed2e6c36733902941c3f94d4616828affb0c4c4a30ded0} ulica 3. prioriteta i 5-10{a2a319f19d50a12f1aed2e6c36733902941c3f94d4616828affb0c4c4a30ded0} ulica 4. prioriteta. Zbog veoma niskih temperatura, za sprječavanje poledice se, osim klasičnog posipnog materijala, koristi i tzv. mokri rastvor koji je efikasniji u ovakvim situacijama.

Bosansko-podrinjski kanton

Visina snijega na području Bosanskopodrinjskog kantona iznosi od 15 cm u nižim, do 50 cm u višim predjelima. Svi magistralni i regionalni putni pravci su prohodni, a lokalni putni pravci se čiste po prioritetima. Ekipe za održavanje puteva su  na terenu i neprekidno rade na čišćenju i posipanju kolovoza. Saobraćaj se odvija dosta otežano zbog poledice i snijega na kolovozu.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog snijega i snježnih nanosa potpuno je obustavljen saobraćaj na dionici Rakitno –Blidinje. Na magistralnim putevima Sarajevo – Konjic (prevoj Ivan sedlo) i Prozor Rama – Gornji Vakuf- Uskoplje,(prevoj Makljen), zabrana je kretanja za teretna vozila bez lanaca. Vozači se upozoravaju na jake udare bočnog vjetra na području Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Tuzlanski kanton

Svi putni pravci na području Tuzlanskog kantona su prohodni, a saobraćaj se odvija bez zastoja.

M – 4 Tuzla (Stupine), zbog izgradnje pješačkog mosta-pasarele u naselju Stupine saobraćaj se obustavlja u lijevim saobraćajnim trakama u oba smijera.

M – 18 Simin Han – Priboj, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Zeničko-dobojski kanton

Saobraćaj se zbog sniježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile područje Zeničko-dobojskog Kantona, odvija otežano i usporeno, naročito na dionicama u višim predjelima. Zbog niskih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozoravamo na poledicu na kolovozu.  Vozače upozoravamo i na mjestimično jake udare vjetra. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila. Otežano je i saobraćanje na autoputu A-1 Zenica-Tarčin.  Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Također, važno je napomenuti da se putni pravci čiste prema ranije utvrđenim prioritetima. U toku dana očekuju se daljnje padavine. Visina snijega u nižim djelovima oko 10-15 cm u višim oko 20-30 cm.

Kanton 10

Prema informacijama iz JP Ceste otežano se saobraća na cijelom području Kantona 10 zbog snijega i leda na saobraćajnicama.

Zbog snijega i snježnih nanosa potpuno je obustavljen saobraćaj na dionicama Glamoč-Mlinište i Rakitno-Blidinje, dok je na području kantona 10 zabrana saobraćaja za vozila preko 7.5 tona. U najavi je i zatvaranje za sav saobraćaj dionice puta Kupres – Šipovo.

Temperatura u Livnu min. -10 oC, maksimalna brzina vjetra 96 km/h.

Zapadnohercegovački kanton

Zbog olujne bure i velikih smetova cesta Posušje-Blidinje sinoć od 18:00 sati, do daljnjeg je zatvorena za sav saobraćaj. Tokom dana smirivanjem vremena nadležne zimske službe će čišćenjem ove dionice omogućiti nesmetan saobraćaj.

U protekloj noći na području Zapadnohercegovačkog kantona puhala je orkanska bura, za sada nema dojava o eventualnim materijalnim štetama.

Srednjo-bosanski kanton

Zbog snijega na kolovozu saobraćaj se odvija usporeno i otežano pogotovo na dionici puta  Donji Vakuf-Travnik prevoj Komar, Gornji Vakuf-Prozor prevoj Makljen, Bugojno-Novi Travnik prevoj Rostovo.  Učestali su odroni zemlje ili kamenja, a posebnu pažnju skrećemo na dionicama koje prolaze kroz usjeke.

Danas (06.01.2017.) od 12 sati pa do 07.01.2017.godine do 24 sata, zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Hercegovačko-neretvanski kanton

Iz Javnog preduzeća Elektro-privreda Bosne i Hercegovine, izvještavaju da je snabdijevanje električnom energijom otežano i odvija se sa poteškoćama.

Bez napajanja je dio Dračevica (dvije TS-e) i Malo Polje na području Mostara, te sela Repovci, Bulatovići, Stojkovići, Trešnjevica i Gobelovina na području općine Konjic.

Iz Javnog preduzeća Elektro-privreda hrvatske zajednice Herceg-Bosne, izvještavaju da je elektrosnabdijevanje otežano usljed jakih udara vjetra.

Bez snabdijevanja jutros u 07:00 sati su: Kruševo, Poplat, Drenovac, Bačnik i Bjelojevići u općini Stolac, zatim Hotanj, Žukovice, Radetići i Drijen u opčini Neum, i na kraju  Modrič, Počitelj, Ševaš Polje, Kručevići kao i Gabela, Čeljevo, Klepci i Struge u općini Čapljina gdje ima najviše problema.

U toku noći sanirani su kvarovi na području grada Mostara.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Dana 05.01.2017.godine, primljene dvije prijave o pronalasku NUS-a:

– u 10:10 sati, prijava o pronalasku  NUS-a pored puta Dretelj-Grahovo, u općini Čapljina a radilo se o granati 82 mm,

– u 10:50 sati, prijava o pronalasku NUS-a  u mjestu Vrapčići kod poduzeća HP “Investing“, općina Mostar, a radilo se o zolji 1 komad.

Prijave proslijeđene vođi tima „A“ Mostar i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Prijavljeno postojanje NUS-a u općini Lukavac ( minobacački projektil 82 mm bez upaljača 1 kom, metak 12,7  1 kom i okvir za AP 5 kom).

Na lokalitetu Lukavac-Koksara pronađen je NUS a radilo se o tromblonskoj mini 1 kom. Prijave o pronalasku NUS-a proslijeđene Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

Kanton 10

Općina Glamoč. Dana 5. januara 2017. u 17.30 sati, primljena dojava iz općine Glamoč o nestanku dvije osobe i stada od oko 50 ovaca i goveda, na području naselja Odžak, koje je udaljeno do 700 metara od magistralne saobraćajnice Glamoč-Mliništa.

U potragu za nestalima angažovano je bilo 9 pripadnika Gorske službe spašavanja i 4 pripadnika specijalne policije MUP-a Kantona 10, uz pomoć tri uposlenika sa dva radna stroja ,,Livnoputeva“. Akcija spašavanja završena ja uspješno u 22h.

Jedna osoba se uspjela sama domoći naseljenog mjesta, dok je druga osoba pronađena u teškom pothlađenom stanju oko 22h. Pronađena osoba je zbrinuta i vozilom hitne pomoći upućena u medicinsku ustanovu. Stanje stada ovaca je nepoznato.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE