Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.01.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 07:30 do 08:35 sati, u naselju Hodbina gorio dimnjak,

– od 21:05 do 21:55 sati, u naselju Tekija gorio krov zgrade.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u Gabeli, gdje je gorjela trava.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je dvije intervencije na gašenju dimnjaka.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo imala je sedam  intervencija na gašenju požara: četiri na gašenju dimnjaka, dvije intervencije na gašenju automobila i jednu veću intervenciju u 17:28 sati, u ulici Dejzina Bikića br.79, naselje Šip, općina Centar, gdje je izbio požar na krovu kuće. Požar je ugašen u 18:32 sati. U intervenciji je učestvovalo devet vatrogasaca sa dva vatrogasna  vozila, povrijeđenih nije bilo dok je pričinjena znatna materijalna šteta.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je je tri intervencije na gašenju dimnjaka.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervnciju na gašenju dimnjaka u naselju Kojšino. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica Kalesija imala je intervenciju gašenja požara na motornom vozilu u garaži u MZ Prnjavor. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik imala je dvije intervencije: požar na stambenom objektu u naselju Tutnjevac i požar na dimnjaku u Srebreniku. Požari su lokalizovani i ugašeni

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica Gračanica imala je jednu intervenciju – požar na silosu u pilani „Obrt komerc“ u naselju Pribava. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u naselju Brist.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju na gašenju jedne prostorije u stanu u ulici Radnička.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u soliteru.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju u ulici 301 Lahke brigade na gašenju požara dimnjaka i krova na privatnoj kući.

O S T A L O

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Od 22:00 do 23:30 sati, Pripadnici Općinske službe civilne zaštite, Gorska služba spašavanja, Profesionalna vatrogasna jedinica Konjic te dežurni ljekar uspješno su obavili pružanje prve pomoći i evakuaciju porodilje do Opće bolnice u Konjicu iz mjesta Lučila, do kojeg je bilo otežano doći, jer je putna komunikacija zbog snježnih nanosa bila neprohodna.

Grad Mostar. U 12:00 sati dežurni dispečer  iz JP „Elektrodistribucija“ Mostar je  prijavio pronalazak beživotnog tijela NN muškarca pokraj trafostanice u blizini Benziske pumpe „INA“ u Zaliku. Nakon izvršenog uviđaja  utvrđeno je da se radi o  B.H. /1982/ iz Kaknja, koji je stradao usljed strujnog udara.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za teritoriju cijele Bosne i Hercegovine, dok je za područje Istočne Bosne izdato Crveno upozorenje zbog niskih temperatura i jakih udara vjetra.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE