Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.01.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica Sanski Most je u periodu od 01:02 do 02:20 sati, u ulici Prvomajska gasila požar na zapaljenom dimnjaku i dijelu krovne konstrukcije na kući. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica Đurđevik imala je intervenciju na gašenju zapaljenog ogrijeva u kotlovnici privatnog stambenog objekta u naselju Višća. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

 

ZAGAĐENOST OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za porstorno uređenje i zaštitu okolice TK:

Kvalitet zraka za dan, 05.01.2016 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima: Lukavac, Cerik, mobilna Banovići.

Kvalitet zraka za dan, 05.01.2016 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Dana, 05.01.2016 godine, u 13:13 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite HNK-a primio je informaciju o pronalasku NUS-a od strane CZ Konjic. Prijavljen je pronalazak 3 ručne bombe i 1 haubički projektil. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

O S T A L O

PROHODNOST PUTEVA

Zeničko-dobojski kanton

Tokom noći usljed porasta temperature došlo je do postepenog topljenja snijega što je uveliko olakšalo rad službama zaduženim za čišćenje putnih komunikacija. I dalje su prisutni manji problemi na lokalnim puevima i nekategorisanim puteviima gdje je visina sniježnog pokrivača znatno veća pa zimske službe ulažu dodatne napore na čišćenju puteva. Registrovana su kašnjenja u odvijanju autobuskog sabraćaja kao i nemogućnost saobraćaja čitavom dužinom trase autobuske linije koje saobraćaju prema višim i visokim predjelima na području Kantona. Visina sniježnog pokrivača u gradskim područjima je 20-40-tak centimetara, a u višim brdsko-planinskim predjelima i do 50 centimetara.

Općina Maglaj. U Maglaju zbog snijega autobuski saobraćaj se ne odvija na putnim pravcima: Straište, Oruče, Ravna, G.Bočinja, G.Ulišnjak, Rakovac.

Općina Zavidovići. Autobusni saobraćaj na području općine odvija se otežano. Na lokalnim linijama u višim predjelima usljed snijega i poledice na putu ne saobraćaju linije za Tursiće i Mujkiće.

Općina Vareš. Na području općine, regionalni put R-444 loše je očišćen i teško prohodan. Značajne količine snijega su na cesti, a pojedine dionice su u potpunosti zaleđene. Autobusni saobraćaj se odvija otežano uz znatna kašnjenja.

 

Kanton Sarajevo

Prema podacima iz KJKP Rad, saobraćajnice 1., 2. i 3. prioriteta na području četiri gradske općine, za koje je ovo preduzeće zaduženo, su očišćene od snijega i leda. Na terenu je 30 vozila koja su u toku noći radila na posipanju saobraćajnica sa soli da nebi došlo do poledice na istim. Od jutros se radi na čišćenju preostalih saobraćajnica četvrtog prioriteta. 120 radnika radi na ručnom čišćenju pločnika, mostova i stubišta. Prema podacima iz općinskih operativnih centara civilne zaštite, iz općina koje ne pripadaju Gradu Sarajevo, sve lokalne saobraćajnice su prohodne.

 

Unsko-sanski kanton

Magistralni i regionalni putevi na području Kantona su prohodni i saobraćaj se odvijao bez zastoja, ali otežano zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7,5 tona nosivosti, na graničnom prelazu Izačić.

 

Tuzlanski kanton

Zbog sniježnih padavina u protekla 24 sata, saobraćaj na području Tuzlanskog kantona se odvija otežano. Svi magistralni i regionalni putevi su prohodni. Ekipe zimskih službi su na terenu i rade na čišćenju snijega. Nema zametenih i neprohodnih puteva. Zbog leda otežan je ili potpuno obustavljen autobuski saobraćaj u visinskim zonama. Autobusi GSP-a saobraćaju do zimskih stanica.

 

Kanton 10.

Ceste su mokre i skliske. Magla u kotlinama i uz vodotoke smanjuje vidljivost na oko 50 metara. Na prijevojima zbog niske temperature ceste su zaleđene. Zimske službe vrše redovito ophodnju i posipanje cesta abrozivnim materijalom.

 

Srednjobosanski kanton

Promet se odvija po mokrim i mjestimično skliskim saobraćajnicama. Na putnom pravcu Jajce-Crna Rijeka, lokalitet Lučina zbog klizišta promet se odvija usporeno jednom saobraćajnom trakom.    

               

                  

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE