Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.01.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica imala Intervenciju u mjestu Donji Kamengrad na zapaljenoj šupi za drva. Požar se proširio i na garažu, gdje je bilo parkirano putničko motorno vozilo, koje je oštećeno. Pričinjena je veća materijalna šteta. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica imala Intervenciju u mjestu Todorovo na zapaljenoj kući. U požaru je starija osoba smrtno stradala, uviđaj je u toku. Izgorio je i inventar na jednom spratu kuće, a požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Profesionalna vatrogasna jdinica Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara na trafo-stanici u firmi „Remont-montaža“ u naselju Tojšići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Bosansko-podrinjski kantom

Općina Goražde. Jučer, u ulici Nurije Rašidkadića, općina Goražde došlo je do zapaljenja dimnjaka, nakon čega se požar proširio i na krov kuće. Odmah po dojavi, jedno vatrogasno vozilo i tri vatrogasca izašli su na lice mjesta, radi gašenja požara. U gašenju požara pored vatrogasaca, učestvovala su i četiri građanina. Na mjestu požara bili su prisutni i dva pripadnika KMUP-a BPK-a Goražde.

 

ZAGAĐENOST OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za porstorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 04.01.2016 godine, nije se mogao ocijeniti na lokalitetima Lukavac, Cerik i Mobilna Banovići, dok je kvalitet prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC i Bukinje.

 

O S T A L O

PROHODNOST PUTEVA

Unsko-sanski kanton

Magistralni i regionalni putevi na području Kantona su prohodni i saobraćaj se odvijao bez zastoja, ali otežano, zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

Grad Bihać. Visina snijega je 25 cm, temperatura u jutarnjim satima iznosila je – 7 0 C.

Sanski Most. Visina snijega 38 cm, temperatura u jutarnjim satima iznosila je – 14 0 C.

Tuzlanski kanton

Zbog sniježnih padavina u protekla 24 sata, saobraćaj na području Tuzlanskog kantona se odvija otežano. Svi magistralni i regionalni putevi su prohodni. Ekipe zimskih službi su na terenu i rade na čišćenju snijega. Nema zametenih i neprohodnih puteva. Visina sniježnog pokrivača u visinskim zonama je i do 50 cm. Autobusi GSP-a saobraćaju do zimskih stanica.

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona nema većih zastoja u odvijanju saobraćaja.

Grad Zenica. Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj na petlji Blatuša je potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i na petlju Lašva.

Temperatura zraka u Zenici je   -3 0C , na području Kantona od -8 0C do -10 0C.

Snijeg koji je padao u proteklom periodu za sada nije prouzrokovao veće poteškoće i zastoje u odvijanju saobraćaja na glavnim saobraćajnicama. Na svim lokalnim putevima saobraća se otežano, zbog zadržavanja snijega na kolovozima. Registrovana su kašnjenja kao i neodvijanje autobuskog saobraćaja prema destinacijama lokalnog karaktera na višim planinskim predjelima zbog visine sniježnog pokrivača, kao i zadržavanja istog na kolovozima.

Visina sniježnog pokrivača u gradskim područjima je 20-40 centimetara, a u višim brdsko-planinskim predjelima i do 50 centimetara.

Općina Maglaj. Zbog snijega autobusni saobraćaj se ne odvija na putnim pravcima: Straište, Oruče, Ravna, G.Bočinja, G.Ulišnjak, Rakovac.

Općina Zavidovići. U toku jučerašnjeg dana snijeg i kiša padali su slabijim intezitetom, ali je bilo dosta problema u odvijanju saobraćaja. Saobraćajnice se i dalje čiste. Prilazi javnim objektima su očišćeni, ali problem predstavljaju niske temperature koje na očišćenim prilazima, većinom na stepeništima stvaraju led. Mostovi su djelimično očišćeni. Visina sniježnog pokrivača u gradskom području je 30 do 40 centimetara, a u višim brdsko-planinskim predjelima i preko 50 centimetara. Autobuski saobraćaj odvija se otežano na lokalnim linijama u višim predjelima. Usljed snijega i poledice na putu saobraćaj na lokalne linije za Tursiće i Mujkiće se ne odvijaju.

Općina Vareš. Regionalni put R-444 je loše očišćen i teško prohodan. Značajne količine snijega su na cesti, a pojedine dionice su u potpunosti zaleđene. Autobuski saobraćaj se odvija otežano uz znatna kašnjenja.

Bosansko-podrinjski kanton

Visina snijega iznosi od 5 cm u nižim, do 25 cm u višim područjima BPK-a Goražde. Svi putni pravci na području kantona su prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano zbog poledice po kolovozu.

 

Srednjobosanski kanton

     Promet se odvija sporo i otežano zbog utabanog snijega po kolovozu. Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom   saobraćajnom trakom. Temperatura zraka u jutarnjim satima na prostoru KSB/SBK iznosila je   – 4 do -1º C .               

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Zbog radova u Mostaru (raskrsnica kod Franjevačke crkve) saobraćaj se odvija usporeno. Vozači se mole da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (ulica Maršala Tita). Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar.

Kanton Sarajevo

Prema podacima iz KJKP Rad, saobraćajnice 1., 2. i 3. prioriteta na području četiri gradske općine, za koje je ovo preduzeće zaduženo, su očišćene od snijega i leda. Na terenu je 48 vozila koje rade na čišćenju preostalih saobraćajnica trećeg prioriteta i 140 radnika na ručnom čišćenju pločnika, mostova i stubišta. Čiščenje saobraćajnica četvrtog prioriteta je otežano zbog nepropisno parkiranih automobila.

Prema podacima iz općinskih operativnih centara civilne zaštite, iz općina koje ne pripadaju Gradu Sarajevo, sve lokalne saobraćajnice su prohodne.

U jutarnjim satima temperatura u Sarajevu je iznosila +1°C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTI