Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.10.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala  je  intervenciju u ul. 35. Divizije, gdje je vatra od zapaljenog otpada zahvatila obližnje krošnje drveća.

Općina Kakanj. Profesionalna vatrogasna  jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja, u mjestu Kruške.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasci DVD-e Stari Vitez, imali su  intervenciju na gašenju požara, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, na lokalitetu Šantići. Požar je ugašen.

Općina Novi Travnik. Profesionalna vatrogasna  jedinica općine Novi Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara, na lokalitetu Grad, Novi Travnik, gdje su gorjele električne instalacije u Srednjoj muzičkoj školi. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo imala je jučer u 15:08 sati, veću intervenciju na gašenju požara, koji je izbio u stanu na četvrtom spratu, u naselju Kovačići, ul. Radnička br.6. Požar je lokalizovan u 15:19 sati, a ugašen u 15:40 sati. U gašenju požara učestvovalo je 15 vatrogasaca, sa tri vatrogasna vozila. U požaru je jedna osoba smrtno stradala.

U izvještajnom periodu PVJ-a je imala još tri manje intervencije, od kojih dvije na gašenju otpada i jednu na gašenju manjeg požara u stanu, požar u kuhinji.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA  

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e “Stari Vitez”, i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmiće, naselje Pirići, a  DVD-E “Vitez”, u naselje Nadioci.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS
Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Od Policijske stanice Cazin, primljene su dvije prijave o pronalasku NUS-a, i to:

u mjestu Majetići, gdje je pronađen nepoznati NUS. Patrola policije izišla na lice mjesta i izvršili obilježavanje istog,

u mjestu Begove Kafane, pronađena ručna bomba. Patrola policija izišla na lice mjesta i izvršila obilježavanje NUS-a.

Općina Velika Kladuša. Od Policijske stanice Velika Kladuša pristigle dvije prijave o pronalasku NUS-a, i to:

u mjestu Gornja Vidovska, pronađen je nepoznat NUS, veći dio NUS-a, nalazi se u zemlji. Na lice mjesta izišla patrola policije, gdje su izvršili obilježavanje NUS-a,

u mjestu Kumarica, NN lice prilikom sakupljanja kestena, prijavio pronalazak dva NUS-a, tromblona. Patrola policije izišla na lice mjesta, nisu mogli precizirati o kojoj vrsti  NUS-a se radi. Patrola je izvršila obilježavanje tog NUS-a.

Tuzlanski kanton

Općina Čelić. Dana, 04.10.2017.godine, zaprimljena je prijava iz Općinske službe CZ-e Čelić, o pronalasku  NUS-a: ROB…3 kom., tromblonska mina…1kom., i municija 7,62 mm…500 kom.. 

Općina Kalesija. Zaprimljena je prijava iz Općinske službe CZ-e Kalesija, o pronalasku  bombi zakopanih u zemlju.

Prijave po prijemu proslijeđene Timu Tuzla „A“ i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Na području općine Olovo, u toku su deminerski radovi na kasetnu municiju u naselju Žunova-Solun. Radove na ovom projektu izvode pripadnici OS BiH.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Na lokalitetu B. Bučje, pronađena je granata.  

O pronalasku NUS-a, obavješteni su ”A” Tim Busovača i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Iz Policijske uprave Konjic pristigla je prijava o pronalasku neeksplodiranih mina iz proteklog rata, u mjestu Gakići, lokalitet Malo brdo.

Prijava po prijemu proslijeđena Timu Mostar „A“ i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. Iz Policijske stanice Ilijaš, pristigla je informacija da je u naselju Gajine, pronađena tromblonska mina. Informacija o pronađenom NUS-u proslijeđena je Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su preuzeli navedeno ubojno sredstvo. 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE