Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.07.2018.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. U 12:35 sati, na području općine Stolac (8 km jugoistočno od Stoca) osjetio se lakši potres, magnitude  2.6 stepeni, po Richteru.

  

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara :

  • od 13:00 do 14:20 sati, na području Južnog logora, gorila trava i nisko rastinje,
  • od 19:25 do 20:20 sati, u naselju Cim, gorio otpad.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 11:50 do 12:55 sati, u Prebilovcima, gorila šuma (0.3ha) i nisko rastinje,

– od 12:00 do 12:40 sati, u Gabela Polju, gorio biljni otpad.

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u stambenom objektu u ul. Hazima Vikala. Požar je ugašen.

 

Tehničke intervencije 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Zbog obilne kiše koja je zadesila općinu Maglaj, vatrogasci su imali tehničku intervenciju, izvlačenje vozila iz vode, te ispumpavanje vode iz nekoliko podrumskih prostorija.

  

 

VELIKO NEVRIJEME 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Dana, 4.07.2018 godine, u periodu od 11:20 do 11:45 sati, sjeverni i sjeverozapadni dio područja opštine Srebrenik je bilo zahvaćen jakim kišnim padavinama praćenih vjetrom i sitnim ledom, što je za prouzrokovalo zapušenje sabirnih šahtova u gradu i narastanje nivoa vode u potocima i razljevanje duž lokalnih i regionalnih puteva. Led koji je padao nekoliko minuta bio je sitnog promjera pa se procjenjuje da nije izazvao posebno bitne štete. Međutim, posljedice zapušenih šahtova i površinskih voda su dosta ozbiljnije pa je došlo do prodora vode u donje dijelove nekoliko stambenih i poslovnih objekata u užem gradskom jezgru i u ulicama: Hasana Kikića; Ibrahima Cvike, Vahida Ibrića i prigradskim naseljima Kiseljak, Bare, Ćojluk, Babunovići. Jedan broj makadamskih puteva je značajno oštećen i to na području MZ Sladna ( Panđurište ) a predpostavlja se i u drugim mjesnim zajednicama koje su pogođene nevremenom. Operativni centar CZ je prosljeđivao informacije Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici za lokacije gdje je bilo potrebno intervenisati pumpama pa su tako formirani timovi za ispumpavanje vode po prioritetnim lokacijama. Na nekim lokacijama nije moguće intervenisati pumpama jer se radi o nadošlim potocima. Ponovo je zabrinjavajuće narastao nivo površinskih voda u nasleju Bare ( lokacija oko džamije ) gdje zbog neodržavanja, ne funkcionišu odvodni kanali. Zbog obilnih padavina koje su zahvatile općinu Srebrenik, vatrogasci su imali šest intervencija u vidu ispumpavanja vode iz poplavljenih kuća i dvorišta.

  

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Saobraćaj na nekim pravcima na ugroženom podrućju,odvija se otežano zbog uništenih ili oštećenih mostova propusta, nanosa i klizišta. Na svim makadamskim putevima saobraćaj se teško odvija, dok je na nekim nemoguće kretanje (Musići, G.Bakići, Ponijerka…) Regionalni put R-467 dionica Bjeliš-Žeravice zbog novih oštećenja teško je prohodan i opasan za saobraćaj. I dalje se vrši saniranje i čišćenje lokalnih puteva. 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite obavljali su poslove na uklanjanju eksplozivnih sredstava na području ZE-DO kantona ,te su nastavili  proces deminiranja na području općina Kalesija.

 

Kanton Sarajevo

Općina Stari Grad.  Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Stari Grad da je pronađeno eksplozivno sredstvo u ulici Pogledine br.22.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane CZ Jablanica da je na lokalitetu Suhava, MZ Glogošnica, pronađena minobacačka mina 120mm. O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES. 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od službe civilne zaštite Bosanska Krupa da je na privatnom posjedu u ul. Branilaca grada pronađeno eksplozivno sredstvo. O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je četiri informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava  i to:

  • općina Jajce. Na lokalitetu Zabarje, municija 7.62 mm, više komada,
  • općina Kiseljak. U ul. Kraljice mira, nepoznato eksplozivno sredstvo,
  • općina Kiseljak. Na lokalitetu Gomionice, nepoznato eksplozivno sredstvo
  • općina Vitez. Na lokalitetu Gornja večerska, eksploziv.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Nakon dojave od strane građanina uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES su preuzeli eksplozivna sredstva i to:

  • općina Pale FBiH, u selu Datelji, jednu ručnu bombu,
  • grad Goražde, naselje Ilovača, jednu minobacačku minu 82 mm,
  • općina Foča u FBiH, tijelo od ručne bombe.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE