Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.07.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 22:45 do 23:15 sati na Panjevini, gdje je gorio bojler u stanu.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je sedam intervencija na gašenju požara:

– od 07:05 do 07:45 sati, u Dračevu gorjela trava i rastinje,

– od 10:10 do 10:55 sati, na Tresani gorjelo smeće i trava,

– od 11:05 do 11:25 sati, u Višićima gorjela trava i rastinje,

– od 16:45 do 17:40 sati, u Svitavi gorjelo smeće,

– od 19:05 do 19:50 sati, u Adi gorjelo smeće,

– od 19:10 do 20:05 sati, u Višićima gorjelo smeće i biljni otpad,

– od 21:20 do 22:10 sati, u Gnilištima gorjelo smeće i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je manju intervenciju na zapaljenoj trafostanici u ul. Branilaca grada.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Vareš. U toku noći područje općine Vareš je zahvatilo nevrijeme, praćeno obilnim kišnim padavinama i grmljavinom, usljed čega je na regionalnom putu R-444 Vareš- Breza u mjestu „Kapija“ došlo do izlijevanja potoka i nanosa veće količine materijala, trenutno se saobraćaj odvija usporeno jednom trakom. Ekipe za održavanja su na terenu i vrši se uklanjanje materijala.

Općina Olovo. Olujno nevrijeme sa intenzivnim kišnim padavinama i grmljavinom zahvatilo je podrućje cijele općine. Ponovo su teško oštećeni svi makadamski putevi, mnoge telefonske linije su u prekidu, povremeno je dolazilo da prekida u snabdjevanju električnom energijom. Saobraćaj na nekim putnim pravcima na ugroženom podrućju odvija se otežano zbog uništenih ili oštećenih mostova i propusta, nanosa i klizišta. Na svim makadamskim putevima saobraćaj se teško odvija, dok je na nekim nemoguće kretanje (Musići, G.Bakići, Ponijerka…) Regionalni put R-467 dionica Bjeliš-Žeravice zbog novih oštećenja teško je prohodan i opasan za saobraćaj.

 

Srednjobosnaki kanton

Općina Travnik. U posljepodnevnim satima, u naselju Mudrike – Vlašić, usljed obilih padavina došlo je do pojave velike bujice, koja je prouzrokovala materijalnu štetu na nekoliko privatnih stambenih objekata, kao i motornih vozila. Informacija je dobijena od strane Policijske stanice Travnik. Detalje o materijanoj šteti očekujemo u toku dana, od strane Općinske službe CZ Travnik.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Općinskoj službi civilne zaštite Srebrenik prijavljena su dva klizišta i to:

– u naselju Gornja Potpeć, klizište ugrožava jedan stambeni objekat te je zatrpalo bunar, – u naselju Gornji Srebrenik, klizište ugrožava jedan pomoćni objekat (štala).

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Kanton Sarajevo

Općina Vogošća. U proteklom periodu, od strane lokalne zajednice, očišćena su četiri rezervoara sa lokalnih vodovoda, kod kojih je voda bila zamućena i zbog čega voda sa njih nije za piće, ličnu higijenu i higijenu posuđa koje se koristi za hranu. Ekipe JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su uzeli uzorke vode sa navedenih rezervovra kako bi izvršili ponovnu analizu vode na zdravstvenu ispravnost. Rezultati te analize će biti gotovi za tri dana i ukoliko kontrolni nalaz bude uredan obavijest će se nadležna Sanitarna ispekcija koja će izdati rješenje da se voda ponovo pusti u ditribuciju.  Lokalno stanovništvo je obavješteno da trenutno voda nije za piće, ličnu higijenu i higijenu posuđa koje se koristi za hranu. Lokalna zajednica je objezbjedila alternativno snabdjevanje vodom lolalnog stanovništa.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvaltet zraka za dan 03.07.2018. godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Bukinje, dok se na lokalitetima  Živinice i mobilna-Doboj Istok ne može ocijeniti.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite obavljali su poslove na uklanjanju eksplozivnih sredstava na području općine Gradačac, te su nastavili  proces deminiranja na području općine Kalesija.

 

Kanton Sarajevo

Općina Centar.  Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Centar da je pronađena ručna bomba u ulici Abdurahmana Muharemije.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Kanton 10

Općina Glamoč.  Dana 03.07.2018.godine, u 19:15 sati, Policijskoj stanici Glamoč prijavljeno da je nestao I.B. rođen 1959.god. Odmah se u potragu uključila Gorska služba spašavanja kantona 10. Na teren je izašlo 15 spasilaca i potražni tim sa psom. Oko 21:00 sat, u saradnji sa mještanima, unesrećeni je pronađen mrtav.

 

Kanton Sarajevo

Općina Stari Grad.  Dana, 03.07.2018.godine, u 21:39 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građanina da je zalutao i izgubio se na lokalitetu Bukovika. Po nalogu direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, a po propisanim precedurama, angažovana je Gorska služba spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, čija je ekipa odmah izašla na širi lokalitet  gdje je lice zalutalo. Pripadnici Gorske službe spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo su u  00:07 sati pronašli nestalo lice, bez povreda i dezorjentisano na širem području sela Donji Močioci. U 00:55 sati akcija je završena povratkom skupa sa nestalom osobom na lokaitet planinarskog doma Čavljak odakle su i krenuli u potragu

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za veći dio BiH, zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE