Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.05.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u vremenu od 08:50 do 10:40 sati, na lokaciji Hrgar, gdje je gorjeo otpad na deponiji. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom. 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je intervenciju na gašenju požara, u ulici Alibega Firdusa br.35, općina Novo Sarajevo, gdje je gorjela napuštena baraka. U intervenciji su učestvovala  četiri vatrogasca s dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 15:21 sati, a ugašen u 16:04 sati. Povrijeđenih nije bilo.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Tojšići, gdje je gorjela prodična kuća. 

Tehničke intervencije

Tuzlanski kanton

Nakon obilnog pljuska koji je zahvatio Tuzlanski kanton, Vatrogasne jedinice općina Lukavca, Gračanice, Banovića i grada Tuzle imale su intervencije na ispumpavanju vode iz poplavljenih privatnih, privrednih i društvenih objekata  i podrumskih prostorija stambenih zgrada.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na uklanjanju  palog stabla na putnu komunikaciju, usljed nevremena praćeno kišom i gradom, koje je zahvatilo područje općine Maglaj. Stablo uklonjeno.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na uklanjanju  palog stabla na putnu komunikaciju, usljed nevremena praćeno kišom i gradom, koje je zahvatilo područje općine Zavidovići. Također, u ulicama Patriotske lige i Stjepana Radića, vršili su ispumpavanja vode iz podrumskih prostorija tokom cijele noći. Ekipe Javnog komunalnog preduzeća su još uvijek na terenu i vrše poslove pročišćavanja odvodnih kanala i ulica.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite zaprimio je informaciju od strane Policijske uprave Mostar da je u njihovim prostorijama  pohranjeno eksplozivno sredstvo. O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava. 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je na lokalitetu Krušćica, u blizini srušenog ugostiteljskog objekta „Plavac”, pronađena mina, 1— komad.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su proces deminiranja na zadacima na području općina Sapna i Kalesija. 

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava:

– od Općinske službe civilne zaštite Srebrenik, da su pronađena eksplozivna sredstva—više komada,

– od Općinske službe civilne zaštite Gradačac, da je pronađena ručna bomba.

O primljenim  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 O S T A L O 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za područje cijele BiH zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom. U drugom dijelu poslijepodneva i u večernjim satima u centralnim, sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne očekuje se izraženije grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim udarima vjetra, gradom i obilnim padavinama. U navedenim područjima moguće je i više od 30 l/m2 kiše u toku jednog sata.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE