Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.10.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:15:do 09:45 sati, u ul. Braće Brkića, gdje je gorio napušteni objekat, te

– od 13:50 do 15:05 sati, u Ortiješu, gdje je gorjela trava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:30 do 14:45 sati, u naselju Služanj, gdje je gorio otpad, trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara na stambenom objektu, u naselju Dubrave, gdje je gorjela privatna kuća. U požaru dvije osobe su zadobile lakše tjelesne povrede.

Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju od 13:20 do 14:30 sati,  na gašenju požara u Šipovači, gdje je gorjela divlja deponija otpada. U gašenju požara učestvovala dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:30 do 15:00 sati, dva vatrogasca s jednim vozilom gasili su požar u Sovićima. Gorjela je trava i nisko rastinje u blizini kuća na površini cca 1000 m². Nije bilo materijalne štete, te

od 18:30 do 19:10 sati, DVD-e Gorica-Grude, sa dva vatrogasca i jednim vozilom, uz pomoć mještana, gasili su požar na lokalitetu između naselja Bobanova Draga i Blaževića. Gorjela je trava na površini cca jedan hektar.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražda, imala je intervenciju na gašenju požara od 06:48 sati, u devastiranom objektu-zgrada “Štamparija”, u MZ-e Vitkovići. Požar je ugašen u 07,43 sati. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: U periodu od 17.09. do 23.09.2018. godine, ukupno je na području Kantona Sarajevo, prijavljena su 94 slučaja zaraznih bolesti obaveznih prijavi, od toga: pet angina streptoc. (streptokokna angina), jedan brucellosis, 31 enterocolitis ac. (enterokolitis), jedan erysipelas, 27 herpes zoster (šindre), dva menengitis, jedan menegitis virosa, tri  salomenellosis, devet scariatina, jedan scaarlatina, dva tbc, 11 toxiinfektio al.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica i Gradačac. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informacije od Općinskih službi CZ-e Gračanica i Gradačac o pronalasku eksplozivnih sredstva.

O primljenim  prijavama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je informaciju o pronalasku eksplozivnih sredstava,  dana 03.10.2018. godine, u 08:16 sati, od Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da je u ul. Bjelašnička br. 27., mjesto Pazarić, pronađena jedna bomba i jedan tromblon.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite vezano za potragu

 

Potraga za nestalom osobom Haris Nalčo, ušla je u četvrti dan potrage na Prokoškom jezeru, općina Fojnica, gdje u potrazi učestvuju uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, Službe za zaštitu i spašavanje sa visina Kantonalne uprave civilne zaštite SBK-a, spasioci gorskih službi spašavanja, policija, lovci i mještani.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE