Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.10.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je tri manje i jednu veću  intervenciju.

Veća  intervencija bila je jučer u 16:28 sati, u ulici Močila br. 3, Općina Stari Grad, gdje su gasili požar na dijelu krova privatne kuće. Požar je lokalizovan u 16:44 sati, a ugašen je u 17:28 sati. U gašenju požara učestvovalo je pet vatrogasaca sa dva vozila. Pričinjena je materijalna šteta. Nije bilo povrijeđenih lica.

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Na području općine Olovo registrovano je osam grla stoke seropozitivnih na Plavi jezik, od čega je jedno grlo uginulo. Sa stanjem na terenu upoznati su Kantonalni i Federalni veterinarski inspektori, kao i predstavnici nadležnih ministarstva. Na području općine, JU “Veterinarska stanica Olovo”, prati i dalje stanje na terenu. Bolest ne prijeti da preraste u epidemiju.

VODOOPSKRBA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD „Stari Vitez“ i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmići, MZ-e Bukve, a dok DVD „ Vitez“ vrši odvoz za MZ-e Dubravica-naselje Tolovići.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Dana 03.10.2016.godine, izvršeno je otvaranje deminerskog zadatka MAC ID 13917 „Tupkovići“- izvor Jazavac, na području općine Živinice.

Srednjobosanski kanton

Općina Fojnica. Na lokalitetu Čeremnica pronađena je ručna bomba. O navedenom obavješteni „A” Tim Busovača i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U 10:05 sati, stanovnik iz Cima, prijavio je pronalazak ručne bombe.

Grad Mostar. U 10:10 sati, stanovnik iz Gnojnica, prijavio je pronalazak granate u dvorištu obiteljske kuće.

Općina Konjic. U 11:35 sati, iz Općinskog centra CZ-e Konjic, stigla je prijava o pronalasku granate, u Markovića Kosi.

Grad Mostar. U 11:40 sati, stanovnik prijavio je postojanje NUS-a u jami Radača, u Gorancima.

Sve navedene prijave proslijeđene su vođi tima za prikupljanje i uništavanje NUS-a Mostar „A“ i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a dana, 03.10.2016. godine, u 08:15 sati, od strane građanina, da je u ulici Braće Kršo br. 29 (općina Vogošća), pronađena ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonuli isti dan.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE