Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.08.2020.godine, do 10:00 sati

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 7.216 potvrđena slučaja.

– Ukupno izliječenih 3.601 osoba.

– Ukupno evidentirano 168 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 3.447 osobe.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10:  jedan test na Covid 19, je negativan.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus (COVID19), testirano 505  osoba od kojih je 10  pozitivno:  devet osoba je izliječeno a trenutno je aktivna jedna osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, dana 03.08.2020. godine, testirano je 49 osoba na COVID-19. Rezultati su pokazali da je sedam osoba pozitivno a 42 je negativno. Ukupan broj zaraženih osoba iznosi 61. Tri osobe su izliječene, tako da je ukupan broj oporavljenih od početka pandemije do 03.08.2020. iznosi 82. U samoizolaciji se trenutno nalazi 170 osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Prema informaciji Kantonalne bolnice u Bihaću, na Infektivnom odjelu nalazi se 13 pacijenata, pozitivnih na Covid-19 je 6, a za 7 pacijenta čeka se rezultat testa.

Općina Sanski Most. Prema informaciji Epidemiološke službe Doma zdravlja, trenutno ima 11 lica pozitivnih na Covid-19, a za 21 lice čeka se rezultat testa.

 

POŽARI 

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:50 do 16:40 sat,i u Kvanju, gorjela trava i rastinje,
  • od 21:30 do 21:50 sati, na Balinovcu, gorio otpadni materijal, te
  • od 02:30 do 03:30 sati, u Kosoru, gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 11:15 do 11:35 sati, uz autoput prema Stanojevićima, gorjela trava i rastinje,
  • od 12:30 do 13:45 sati, u Gabeli, gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 16:55 do 18:30 sati, u Tasovčićima, u blizini tržnice gorjela trava i velike količine otpadnog materijala, te
  • od 20:15 do 21:00 sati, u Tasovčićima, u blizini veletržnice gorio otpadni materijal.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara  u vremenu od 17:20 do 18:30 sati, na lokaciji Pijena brda, gorjela trava i nisko rastinje, (0,3 ha).

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 08:15 do 10:05 sati, u Međugorju, gorjela trava i nisko rastinje, te
  • od 14:15 do 16:00 sati, u Dragićini, gorjela trava, nisko rastinje i vinogradi.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, , imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 21:15 do 21:45 sati, u mjestu Poda, gorjelo nisko raslinje i otpadni materijal.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u u naseljenom mjestu Potočani br. 364, kojom prilikom su gorjeli pomoćni objekti. Načinjena je velika materijalna šteta. Nije bilo povrijeđenih. Na intervenciji  su učestvovala 3 vatrogasca

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i otpadnog materijala, u naselju Huskiči. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u naselju Tetima. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Srednjobobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci vatrogasnog društva Bugojno, imali su intervenciju na gašenju požara, u krugu poduzeća „ Binas“ Bugojno, gdje je gorio otpadni materijal. Požar je ugašen, nije bilo materijalne štete.

Općina Travnik. Vatrogasci Teritorijalne varogasne jednice Travnik, imali su intervenciju na lokalitetu Kalibunar (Vlašićka cesta), gdje je gorjelo granje i drugi otpadni materijal. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

–  od 17:45 do 19:00 sati, dva vatrogasca s jednim vozilom, u naselju Humac, osiguravali kontrolirano paljenje korova,

–   od 20:05 do 21:20 sati, u mjestu Gornji Radišići, četiri vatrogasca s jednim vozilom gasili požar, gorjela divlja deponija otpadnog materijala i šikara površine 2000m2, te

–    od 21:50 do 22:20 sati, u naselju Humac kod groblja Kosova Gorica, gorjelo odlagalište    vijenaca. U gašenju sudjelovala četiri vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica Široki Brijeg, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

–   od 11:00 do 12:00 sati, na Brigu pet vatrogasaca s jednim vozilom, gdje je gorjela trava i borova šuma, površine oko 4000 m2., te

–   od 16:30 do 18:10 sati, u Knešpolju, četiri vatrogasca s jednim vozilom, gdje jr gorjela trava i nisko rastinje (bili su ugroženi stambeni objekti), opožarena površina oko 10 000m2,

Tijekom dana i noći dolazilo je još tri puta do ponovnog aktiviranja požara na Brigu:

–    od 18:45 do 19:30 sati, opožarena površina 2000 m2, u gašenju sudjelovalo 7 vatrogasaca s dva vozila,

–   od 00:00 do 01:20 sati, opožarena površina 2500  m2, uz pomoć mještana, požar gasila tri vatrogasca s jednim vozilom i jutros

–   od 05:45 do 07:15 sati, opožarena površina 500 m2, požar gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara.

 

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 03.08.2020. godine odgovarao je kavalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Od 00:48 sati, u prekidu je dio 10 kv DV Gata.

 

O S T A L O

 Potraga za nestalom osobom

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Neum. Sinoć u 21:05 sati, primljena dojava da se na moru nalaze dvije osobe, na pedalini i da zbog jakog vjetra nemaju kontrole na plovilu. Odmah u potragu su uključena plovila lučke kapetanije Neum i granične policije. Unesrećeni su pronađeni u 22:00 sati, živi i zdravi.

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 Metodom tehničkog izviđanja završen je još jedan deminerski zadatak – “Obala rijeke Save – Prud 3 ” na području općine Odžak, na kome su bili angažovani deminerski timovi FUCZ – “Orašje B”, “Bihać B”, “Tim za uzorkovanje” “POEK” tim i Mašinski tim sa dvije mašine za deminiranje. Površina zadatka, koji se nalazio 1,7 kilometara sjeverozapadno od naselja Prud, iznosila je 194.192 m2. Tokom zadatka na dvije lokacije pronađene su i uklonjene dvije mine PMR-2A i tri NUS-a.

Na području općine Odžak, završen je još jedan deminerski zadatak – “Obala rijeke Save – Prud 3 ”, koji je rađen metodom tehničkog izviđanja.

Na ovom zadatku bili su angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) “Orašje B”, “Bihać B”, “Tim za uzorkovanje” “POEK” tim (psi za otkrivanje eksploziva) i Mašinski tim sa dvije mašine za deminiranje. Površina predmetnog zadatka, koji se nalazio 1,7 kilometara sjeverozapadno od naselja Prud, iznosila je 194.192 m2. Tokom zadatka na dvije lokacije pronađene su i uklonjene dvije mine PMR-2A (pješadijska mina rasprskavajuća) i tri NUS-a (neeksplodirano ubojno sredstvo).

Primopredaja ovog zadatka obavljena je između predstavnika FUCZ i Centra za uklanjanje mina (BH MAC), dok je predstavnik Općine Odžak upoznat sa obavljenim radovima i granicama deminirane površine.

Ovo je peti deminerski zadatak na području općine Odžak uz rijeku Savu koji su uspješno završili demineski timovi FUCZ. Pored ovog u proteklom periodu završeni su i radovi na još četiri zadatka (Obala rijeke Save – Prud”, “Obala rijeke Save – Prud 1”, “Obala rijeke Save – Prud 2” i “Obala rijeke Save – Prud 1-A”) na kojima je očišćeno 455. 334 kvadratnih metara sumnjive površine.

Sa završetkom ovog zadatka ukupna sumnjiva površina koju su očistili deminerski timovi FUCZ na ovom području iznosi 649.526. kvadratnih metara.

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Narandžasti  meteoalarm za cijelu Federaciju Bosne i Hercegovine, gdje se očekuje grmljavina, te za područje Hercegovine Žuti meteoalarm, gdje se očekuju padavine od 30 do 50, a lokalno do 70 l/m2.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE