Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.08.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Profesionalna vatrogasna jedinica Tešanj  radila je na saniranju posljedica izazvanih  poplavom, čišćenju ulica, kao i stambenih i poslovnih objekata u gradu.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 23:40 do 00:15 sati na Bišća polju, gdje je gorio otpad.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara:

– od 10:05 do 10:55 sati, u Klepcima, gorjelo smeće,

– od 11:10 do 11:35 sati, u Tasovčićima, gorjelo smeće,

– od 13:05 od 14:30 sati, na Domanovićima – Krč, gorjela garaža.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići.  Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u 20:45 sati, u mjestu Radina, gdje je gorjelo nisko rastinje. Opožareno je tri dunuma.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervencije na gašenju zapaljenog automobila.

 

ISPUŠTANJE ŠTETNIH I OTROVNIH MATERIJA

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Dana 04.08.2018.godine, u 16:00 sati, došlo je do incidentnog ispuštanja kontaminirane tekućine, uslijed eksplozije rezervoara R-34, u kome se nalazila amonijska voda u RJ Kondenzacija u „Global Ispat Koksnoj Industriji“ (GIKIL) d.o.o. Lukavac.

Isteklo je blizu 200-300 m3 amonijske vode sa primjesama katrana, a pretpostavlja se da je oko 70 m3 isteklo u rijeku Spreču.

Odmah po saznanju na mjesto događaja su izašli inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona.

O ispuštanju onečišćene tekućine u rijeku Spreču obaviješteni su predstavnici Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, policajci nadležne Policijske Uprave, Inspektorat Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, Kantonalni inspekcijski organi, Federalno Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Federalni vodni inspektor je proglasio II stepen ugroženosti i angažovao ovlašteni pravni subjekt „Delta petrol“ Kakanj za sprečavanje daljnjeg širenja onečišćenja koje pluta rijekom Sprečom, te je za javnost izdao sljedeće saopštenje: “Ovim putem obavještavamo javnost koja koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca kao i bunare koji se nalaze u blizini rijeke da ih ne koriste dok se ne utvrdi stepen zagađenja voda”.

Uzorke rijeke Spreče će biti analizirani u laboratoriji Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, a o rezultatima će javnost biti obaviještena u što kraćem roku.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

– od OC CZ Konjic, da je pronađena ručna bomba i 4 kutije municije 7,62 mm za  automatsku pušku,

– od Polcijske stanice Čapljina, da je pronađena granata u krugu Duhanske stanice u Čapljini.

O primljenim  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Polcijske stanice Sanski Most, da je u naselju Trnovi, pred rijeke Sane, na lokalnoj plaži, pronađeno nekoliko protivpješadijskih mina.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

O S T A L O

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Oko 13,00 sati prijavljeno je utapanje jedne osobe u jezeru Tribistovo. Na intervenciju su izašli pripadnici vatrogasne jedinica Posušje, GSS Posušje, GSS Š. Brijeg, Policija i Hitna pomoć. Tijelo utopljene osobe izvučena je  iz jezera oko 14,30 sati.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za područje Hercegovine zbog očekivanih visokih temperatura koje će iznositi do 36°C.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE