Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.08.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Usljed velikog nevremena koje  je zahvatilo općinu Tešanj proglašeno je stanje prirodne nesreće. Na području općine  poplavljeno je više stambenih objekata i privrednih subjekata, te je oštećena putna infrastruktura. Na terenima zahvaćenim poplavom intervenisalo se na ispumpavanju vode iz stambenih objekata i OŠ ,,Huso Hodžić“ Tešanj. Na putnoj infrastrukturi, na više lokacija vršeno je čišćenje nanesenog pijeska i šljunka. Tokom intervencija učestvovalo je 11 vatrogasaca i 16 pripadnika Dobrovoljnih vatrogasnih društava Tešanj i Jelah.

Profesionalna vatrogasna jedinica Tešanj  radila je na saniranju posljedica izazvanih  poplavom.

 

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio sprat kuće u ulici Ključka. Požar su gasila trojica vatrogasaca sa vozilom.

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 07:55 do 08:25 sati, u Višićima,gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 08:40 do 09:15 sati, u Gnjilištima, gdje je  gorio biljni otpad i trava,

– od 09:40 do 10:05 sati, u Čeljevu, gdje je gorio biljni otpad,

– od 11:20 do 13:10 sati, na Jasenici, gdje je  gorjela šuma cca 2 ha,

– od 15:10 do 15:45 sati, od udara groma u Prebilovcima, gdje je gorjela trava i šuma,

– od 15:20 do 15:50 sati, od udara groma na Gnjiliškom brdu, gdje je gorjela šuma,

– od 15:45 do 16:20 sati, od udara groma u Dračevu, gdje je  gorjela šuma,

– od 15:50 do 16:25 sati, od udara groma u Doljanima, gdje je gorjela šuma.

 

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:50 do 14:10 sati, u mjestu Biletići, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:30 do 16:10 sati, u mjestu Vidovići, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

 

 

Zapadnohercegovački kanton

 

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora  u Kapel Maloj. Na intervenciji gašenja požara učestovala su trojica  vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom. Opožareno je cca 3 dunuma trave i niskog rastinja. Požar je ugašen.

Istog dana u 13:10 sati, izbio je požar otvorenog prostora u Lipnu, na intervenciji učestvovala tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom. Opožareno je cca 5 dunuma suhe trave, niskog rastinja i smrekove šume. Požar je ugašen.

 

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine  Posušje imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora na lokalitetu Osoje. U intervenciji učestvovala su dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom. Opožarena je manja površina trave i niskog rastinja.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 6 intervencija, od čega 3 požarne intervencije, dvije tehničke i jedna intervencija obezbjeđenja.

 

Srednjobosanski kanton

 

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na uklanjanju oborenog stabla na lokalnom putu Guvna. Stablo je uklonjeno i saobraćaj se odvija normalno na ovoj putnoj dionici.

 

 

 

OŠTEĆENJE GASOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na spašavanju unesrećenih iz Hidro-Centrale ,,Kostela“, dana 02.03.2018. godine, kada je došlo do curenja plina na postrojenju, gdje su usljed eksplozije smrtno stradale tri osobe, a jedna zadobila teže tjelesne  povrede. Istraga je u toku.

 

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton 10

 

Općina Drvar. Iz jame Golubnjača, na području općine Drvara, iz koje su prije nekoliko dana pronađeni nekompletni posmrtni ostaci tri žrtve, ekshumacija je bila obustavljena,jer se u jami nalazila  bomba.

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite su u toku jučerašnjeg dana izvadili i uništili bombu. Radilo se o njemačkoj bombi teškoj 50 kilograma zaostaloj iz Drugog svjetskog rata. Navedena bomba uništena je  na lokalitetu Golubnjače.

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Općina Neum. Iz Policijske stanice Neum primljena prijava o pronalasku puške

puške M 48.

Prijava proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Tuzlanski kanton

 

Općina Banovići i Kalesija. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES radili su na prikupljanju i uništavanju eksplozivnih sredstava  na području općina Banovići i Kalesija.

Općina Živinice. Dana 02.08.2018. godine, KOC Tuzla zaprimio je informaciju o pronalasku eksplozivnog sredstva od strane OŠCZ Živinice, a radilo se o ručnoj bombi.

Prijava o pronalasku eksplozicvnog sredstva proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 

 

Kanton Sarajevo

 

Općina Ilidža. Dana, 02.08.2018. godine u 10:00 sati, od Službe civilne zaštite općine Ilidža primljena informacija  da se u njihovim prostorijama nalazi više komada eksplozivnih sredstava i municije.

Prijava o pronalasku eksplozicvnog sredstva proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Općina Hadžići. Dana, 02.08.2018. godine u 15:05 sati, od Policijske stanice Ilidža,  primljena informacija da su u njihove prostorije donesena 4 puščana metka, te da je istog dana u  naselju Sejdanovići pronađena jedna ručna bomba.

Prijave o pronalasku eksplozicvnih sredstva proslijeđene su uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za cijelu BiH, zbog očekivane grmljavine i pluskovi u većini područja, dok za područje Hercegovine zbog visokih temperatura koje će iznositi do 35°C.

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE