Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Stolac. U posljednja 24 sata, nije se osjetilo podrhtavanje tla na području grada Stoca. Do sad su 432 osobe prijavile materijalnu štetu od potresa.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 03.05.2022. godine.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Zapadnohercegovačkog kantona na prisustvo koronavirusa testirano je 48 osoba, registrovano je osam novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa. Na području Zapadnohercegovačkog kantona na prisustvo koronavirusa pozitivno je 45 osoba. U samoizolaciji nalazi se 51 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirana 9691 osoba, od kojih je 4780 pozitivno (4622 osobe su izliječene, 153 osobe su preminule), a aktivne su četiri  osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 03.05.2022. godine, uzrokovan je materijal kod osam osoba, prema rezultatima testiranja pozitivna je jedna osoba na COVID-19.

Zaključno sa 03.05. na području BPK, jedna osoba je zaražena koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 3956 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 15:03 do 15:44 sati, u mjestu Begove kafane, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 11:09 do 12:50 sati, u mjestu Bare bb, gdje je gorjela kuća.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su imali su četiri manje intervencije, i to: jednu intervenciju na gašenju manjeg požara u stambenoj kući, dvije intervencije na gašenju otpada u kontejneru te jednu na obezbjeđenja sportskog događaja.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jednica općine Maglaj imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u 16:15 sati, u mjestu Bistrica, gdje je gorjela šuma, te
  • u 11:19 sati, u ul. SO cara, gdje je gorio dimnjak. Požari su ugašeni.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva općine Bugojno imali su dvije intervencije na području općine, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požari su ugašeni.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Stolac. DVD Stolac i Komunalno Stolac, nastavljaju sa uklanjanjem otpale žbuke, crijepa i dimnjaka.

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR