Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Stolac. U 18:47 sati, prema podacima EMSC-a zabilježen je zemljotres jačine 2,6 Richtera, čiji je epicentar bio 15-ak kilometara istočno od Stoca i 40-ak kilometara jugoistočno od Mostara.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Federalni zavod za javno zdravstvo F BiH

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 02.05.2022. godine.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona nije bilo testiranih osoba pa prema tome nema novooboljelih osoba na COVID-19 kao ni oporavljenih osoba .

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9689 osoba, od kojih je 4780 pozitivno (4617 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 10 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 02.05.2022. godine, uzorkovan je materijal kod četiri osobe, prema rezultatima testiranja nema pozitivnih na COVID-19.

Zaključno sa 02.05. na području BPK nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 3956 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije od kojih su, jedna na gašenju požara kuće, na lokaciji Breze te jednu tehničku intervenciju.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići je imala interevenciju na gašenju požara niskog rastinja, na lokaciji Seona.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su pet manjih intervencija i to: dvije na gašenju požara dimnjaka na stambenom objektu i automobila, te tri tehničke intervencije (na evakuaciji osoba iz zaglavljenog lifta).

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 09:30 do 10:15 sati, na čišćenju oluka od cigle koja se nakupila prouzrokovana nedavnim potresom na obiteljskoj kući, u ulici Braće Radića.

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Zbog kvara na dalekovodu Jasenice od 19:57 sati, bez napona su dvije trafostanice Dubovik i Zalin.

 

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR