Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01.05/02.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 01.05.2022. godine.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 38 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovane su tri novozaražene osobe . U samoizolaciji se nalaze 52 osobe. Pozitivne su 44 osobe.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9689 osoba, od kojih je 4780 pozitivno (4617 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 10 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 01.05.2022. godine, nema podataka o epidemiološkoj situaciji u kantonu Goražde.

 

POŽARI  

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara

od 05:30 do 06:15 sati u u Podgoranima, gdje je gorio otpad.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog krova napuštene kuće, jedna intervencija  se odnosila na prijavu dima u haustoru zgrade, jedna tehnička intervencija, te jednu intervenciju u smislu obezbjeđivanja javnog događaja.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na otvaranje stana u ul. 17. viteške brigade.

 

O S T A L O

 

Potraga za nestalim

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite je dana, 01.05.2022. godine u 14:54 sati primio informaciju od strane građanina da su se dvije starije žemske osobe izgubila na širem lokalitetu Bijambara (Ajdinovići), te da iste traže pomoć jer su dezorjentisane. Dežurni u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite odmah je obavijestio direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i njegovog pomoćnika za mjere zaštite i spašavanja. Po nalogu direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u skladu sa propisanim procedurama angažovana je Služba za spašavanje iz lavina, potrage i spašavanje na vodi i pod vodom Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, koji su odmah izašli na lokalitet gdje su se osobe izgubile. Pripadnici navedene Službe su u 16:05 sati uspješno locirali i pronašli dvije izgubljene osobe, te ustanovili da iste nemaju povreda i da su dobrog zdravstvenog stanja. Pronađene osobe su prebačene na sigurnu lokaciju čime je akcija spašavanja uspiješno završena.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područja centralne Bosne zbog mogućih pljuskova sa grmljavinom.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR