Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina – Proglašeno stanje prirodne nepogode.

Gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić, na prijedlog Gradskog stožera Civilne zaštite, dana 04.05.2022.god. donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode nastale uslijed potresa na području tog grada.

Grad Stolac. Do sada  je 447 osoba prijavilo materijalnu štetu.

DVD Stolac i Komunalno Stolac nastavljaju sa aktivnostima uklanjanja otpale žbuke, crijepa i dimnjaka.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U izvještajnom periodu od 30.04. do 04.05.2022. godine, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su ukupno 1 763 uzorka, od čega je 68 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata nije bilo testiranih osoba na COVID-19. Na području kantona na prisustvo koronavirusa pozitivno je 45 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirana 9695 osoba, od kojih je 4780 pozitivno (4623 osobe su izliječene, 153 osobe su preminule), a aktivne su četiri  osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 04.05.2022. godine, uzrokovan je materijal kod 16 osoba, prema rezultatima testiranja nema pozitivnih osoba na COVID-19.

Zaključno sa 04.05. na području BPK, jedna osoba je aktivno zaražena koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 3956 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Kanton10

Dana 04.05.2022. god. na covid-19 testirano je 12 osobe. Prema rezultatima testiranja tri osobe su pozitivne.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 20:21 od 21:50 sati, u mjestu Zborište, gdje je gorjela šuma.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su tri manje intervencije i to:

dvije intervencije na gašenju niskog rastinja i jednu intervenciju na gašenju zapljenog automobila.

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jednica grada Gračanice imala je intervenciju na gašenju požara u užem gradskom području, gdje je gorjelo privatno motorno vozilo.

Grad Živinice. Vatrogasna jednica grada Živinica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Gornje Dubrave, gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu.

Općina Kalesija. Vatrogasna jednica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Gojčin, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Svi požari su ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 18:45 do 19:45 sati na Putu za Opine, gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 04:15 sati gdje gori gradska  deponija Ada. Požar je još aktivan, ali pod kontrolom.

Grad Konjic. Od 11:50 sati, na Gašinom brdu gori šuma i nisko rastinje. Teren je jednim dijelom miniran. Za sada nema prijetnje stambenim i drugim objektima.

Općina Jablanica. Vatrogasna jednica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 15:10 do 16:00 sati na Šljunkari, gdje je gorio otpad.

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR