Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.03.2020. godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Prema izvještajima sa terena na području Federacije BiH vodostaji jezera i rijeka su u porastu. Do sada nema informacija i prijava o izlijevanju iz svojih korita.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,75 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 6 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 08:00 sati, je u porastu i iznosio je 233 cm ( na visini vodostaja od 280 cm, vrše se redovne mjere obrane od poplava, a na 330 cm izvanredne mjere od poplava).

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Ramići, gdje je gorjelo motorno putničko vozilo.

 

   OLUJNO NEVRIJEME 

Kanton 10

Općina Drvar. Dana 02.03.2020 godine, u večernjim satima na području općine došlo je do olujnog nevremena praćeno jakom kišom i vjetrom. Obilaskom terena utvrđena su određena oštećenja na objektima. Po završenom uviđaju na terenu, poduzeće se potrebne mjere na pružanju pomoći ugroženima.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 03.03.2020.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina: Novo Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Zavidovići, Odžak, Orašje i Kakanj, te grada  Cazina, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 11 eksplozivnih sredstava i 127 komada pješačke municije.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 62, Han Pijesak 4.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Trebinje 52, Nevesinje 42, Gacko 41, Mostar 35, Ivan Sedlo 34, Bileća 33, Čemerno i Neum 32, Livno i Sarajevo 18, Sanski Most 14, Bihać 11, Banja Luka i Prijedor 10, Rudo 8, Foča i Jajce 7, Bijeljina i Zenica 5, Doboj, Gradačac, Han Pijesak i Sokolac 4, Bjelašnica, Višegrad i Zvornik 3, Bosanski Novi i Mrkonjić Grad 2.

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE