Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.02.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Bihać. Dana, 03.02.2016. godine, u periodu od 14:21 do 15:28 sati, vatrogasna jedinica Bihać imala je intervenciju u mjestu Orljani gdje je gašen požar na zapaljenoj travi i niskom rastinju.

Općina Ključ. Dana, 03.02.2016. godine, u periodu od 10:30 do 13:50 sati, vatrogasna jedinica Ključ imala je intervenciju u mjestu Crljeni, gdje je gorjela šuma.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica Cazin imala je intervenciju u periodu od 13:15 do 14:15 sati, u mjestu Čizmići, gdje je gorjela šuma.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. PVJ grada Mostara imala je dvije intervencije i to:

– od 13:45 do 14:15 sati, u Južnom logoru gdje je gašen požar na niskom rastinju,

– od 15:10 do 17:00 sati, na putu za Podveležje gdje je gašen požar na niskom rastinju.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica Čapljina imala je intervenciju, u periodu od 11:45 do 12:55 sati, na Bivoljem brdu gdje je gašen požar trave i niskog rastinja.

Općina Prozor Rama. VJ Prozor Rama imala je dvije intervencije u selu Ometala gdje je gašen požar na zapaljenoj travi i niskom rastinju. Intervencije su bile u periodu od 17:00 do 17:30 sati i od 18:30 do 19:00 sati.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. PVJ Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Kovačica. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. VJ Lukavac imala je dvije intervencije gašenja požara i to: sijeno u naselju T. Lukavac i nisko rastinje u naselju Bajkovac. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu, pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su osam intervencija na gašenju požara niskog rastinja

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 03.02.2016 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Lukavac, Cerik, Mobilna: Banovići. Kvalitet zraka za dan 03.02.2016 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima: Skver, BKC i Bukinje.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Dana, 03.02.2016. godine, Kantonalni operativni centar civilne zaštite TK-a zaprimio je prijavu o pronalasku NUS-a na području općine Banovići (ručna bomba 1 kom.). Informacija o prijavljenom NUS-u proslijeđena je Timu za uklanjanje NUS-a FUCZ.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje. Kantonalni operativni centar civilne zaštite SBK-a zaprimio je informaciju o pronalasku tenkovske mine na području općine Gornji Vakuf- Uskoplje. Informacija proslijeđena Timu za uklanjanje NUS-a FUCZ.

 

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Na području općine Olovo i dalje je organizovana potraga za nestalim licem Mustajbegović (Fazila) Adin, za koga se pretpostavlja da je pao u u rijeku Krivaju. Zbog snijega i zamučenosti vode vršit će se vizualna potraga korita rijeke Krivaje. U pretrazi terena danas će biti uključeni pripadnici: VJ Olovo, GSS-a, kajakaškog kluba iz Olova, ribolvci i građani MZ Solun.

 

Kanton 10.

Dana, 03.02.2016. godine, na Vran planini izgubila se muška osoba (planinar). Potraga traje od sinoć, a u potragu je uključen GSS Herceg-Bosanske županije.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE