Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02.08./03.08.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije, i to:

– od 06:50 do 07:05 sati, u Dubrovačkoj ulici, gorjelo je rastinje,

– od 20:05 do 20:50 sati, na Tekiji, gorjelo je rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je šest intervencija, i to:

– od 07:15 do 08:05 sati, u Višićima, gorjela je trava i nisko rastinje,

– od 08:26 do 09:20 sati, u kanjonu rijeke Bregave, gorjelo je rastinje i šuma,

– od 10:15 do 10:45 sati, u Klepcima, gorjela je trava i nisko rastinje,

– od 13:00 do 14:05 sati, iznad Svitave, gorjela je šuma i rastinje,

– od 13:35 do 14:00 sati, u Gabela Polju, gorjela trava,

– od 19:45 do 20:40 sati, u Višićima, gorjela je trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Od 07:30 do 08:30 sati, vatrogasci su intervenisali u Gradnićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. U mjestima Studenci i Otoka, izbio je požar gdje je gorjela trava i nisko rastinje, opožareno je oko 2 ha površine. Požar su gasili pripadnici vatrogasne jedinice iz Ljubuškog.

Pripadnici vatrogasne jedinice Ljubuški, također, gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Lipno, u vremenu od 19:45 do 22:45 sati, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i manja površina šume, te je  opožareno oko 1ha. U intervenciji je sudjelovalo 5 vatrogasaca sa dvije vatrogasne cisterne.

Grad Široki Brijeg. Pripadnici vatrogasne jedinice iz Širokog Brijega, gasili su zapaljene bale sijena, koje su se nalazile ispred stajskog objekta u naselju Mokro. Intervencija je obavljena u vremenu od 03:00 do 04:00 sati. U intervenciji su sudjelovala 3 vatrogasca sa jednom vatrogasnom cisternom. Izgorjelo je oko stotinjak bala sijena. Druge štete nije bilo.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, u Staroj čaršiji, ugasila je požar u unutrašnjosti napuštenog objekta.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Dana 31.07.2016.godine, u vremenu od 22:30 do 23:00 sati, došlo je do odronjavanja stijenske mase, u ulici Krivajska, u Olovu.

U toku jučerašnjeg dana od strane predstavnika općinskih struktura, izvršen je obilazak stijenske mase i utvrđeno je da nije došlo do novih pomijeranja srušenih stijena. I dalje postoji opasnost od nastavka obrušavanja, kao i od daljnjeg pokretanja srušenih stijenskih masiva, obzirom da se nalaze na velikom nagibu i nisu osigurani. Općina je zaprimila predračun radova na sanaciji problema stijenske mase u ulici Krivajska, i čeka se odobrenje Općinskog načelnika.

I dalje je na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na dijelu općine Olovo u ulici Krivajska, uzrokovane pojavom odrona.

JAKA KIŠA I NEVRIJEME

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. Stanje na ugroženim područjima Općine Ilijaš se polako normalizuje. Od strane Općinskog štaba civilne zaštite Ilijaš, i dalje su angažovane građevinske mašine, u cilju normalizacije stanja.

Stanje prirodne i druge nesreće je i dalje na snazi.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana 02.08.2016.god. u 20:40 sati, od strane MUP-a HNK-a pristigla je prijava NUS-a, o postojanju  tenkovskog zrna… kom.1, u Ilićima – Bakšim, općina Mostar.

Informacija o pronađenom ubojnom sredstvu proslijeđena je Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Jučer je, od strane Službe civilne zaštite općine Ilidža, prijavljen pronalazak jedne tromblonske mine, koja je izvađena iz rijeke Bosne. Mina je donesena u prostorije Općinske službe civilne zaštite. Informacija o pronađenom ubojnom sredstvu je proslijeđena Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

Tuzlanski kanton

Pripadnici „A“ tima nalaze se još uvijek na specijalističkoj obuci iz oblasti zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom, na području Bihaća.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE