Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.08.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je četiri intervencije, i to:

–        od 12:15 do 13:15 sati, u Zaliku, gorila trava i nisko rastinje,

–        od 12:20 sati, na području Gubavice, na lokalitetu naselja Đulići i Poljića kuće, gori suha trava i grmlje,

–        od 13:25 do 14:00 sati, u Cimu, gorila trava i nisko rastinje i

–        od 21:32 do 22:35 sati, u Žitomisliću, gorila trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je šest intervencija, i to:

–        od 10:40 do 11:55 sati, u Adi, izgorile tri barake i dva plastenika,

–        od 14:20 do 14:55 sati, u Čeljevu, gorila trava,

–        od 23:00 do 00:15 sati, u Domanovići, gorilo nisko rastinje i dio šume, te od 12:00 sati, na Popini, iznad Dračeva, prema Glušcima (RH), gorio veliki prostor brda. Požar su  gasili  24 vatrogasca PVP Čapljina, a sa strane Republike Hrvatske vatrogasci iz Metkovića i dva kanadera. Kako doznajemo od dežurnog operativca u Operativnom centru civilne zaštite Čapljina, u 21:30 sati, požar je ugašen sa strane BiH. Nakon toga su vatrogasci PVP Čapljina pristupili gašenju požara (ispomoć vatrogascima Metkovića), sa Hrvatske strane. Požar je pod kontrolom, ali nije ugašen.

Općina Ravno. Oko 21: 00 sati, dojava od strane dežurnog FOC Sarajevo, da je izbio požar kod Čepikuća. U kontaktu sa zapovjednikom vatrogasne jedinice Ravno (gosp. Miho Burić), doznali smo da je linija požara duga oko 5 km i da gori nisko rastinje i dio šume na nepristupačnom terenu. Požar je udaljen od prvih kuća i ceste oko 500 do 600 metara.

Po izjavi (jutros u 07:10 sati) zapovjednika vatrogasne jedinice Ravno, požar na području Čepikuća i Trebimlja, je lokaliziran, ali su vatrogasci još na terenu. Jedan krak požara se odvojio prema području općine Neum, odnosno prema naseljima Dobri do i Zelenikovac.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica imala je dvije intervencije i to: od 11:00 do 13:30 sati, na lokalitetu Duži, gorila trava i nisko rastinje i od 05:00 sati, gori deponija smeća.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju od 20:45 do 22:40 sati, u Vidovićima, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica imala je dvije intervencije i to: od 09:35 do 10:40 sati na Maslinama (Risovača), izgorjelo je 0,2 ha trave i niskog raslinja i od 11:55 do 13:10 sati, u Trijebnju, izgorilo 0,1 ha trave i niskog rastinja.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. Pripadnici vatrogasne jedinice Ljubuški, gasili su požar otvorenog prostora u vremenu od 10:00 do 11:40 sati, na lokalitetu Šipovača. Opožareno je oko 0.5 ha trave, niskog rastinja i šume.

U 11:50 sati, izbio je požar na lokalitetu Proboj, koji je lokaliziran oko 20.00 sati.

U 13:30 sati, pripadnici spomenute jedinice gasili su također požar otvorenog

prostora na lokalitetu Gornja Vitina. Isti je zbog nepristupačnog terena i otežanog

gašenja lokaliziran oko 20.00 sati. Opožareno je ukupno u oba navedena požara oko 2.ha trave, niskog rastinja i šume. U gašenju je sudjelovalo pet vatrogasaca sa dvije vatrogasne cisterne. U početku gašenja pomogli su i mještani sa svojim traktorskim cisternama.

Općina Posušje.  Vatrogasna jedinica imala je intervenciju u vremenu od 18:00 do 20:00 sati, na lokalitetu Drum-Posušje, gdje je gorila trava i nisko rastinje, površđine oko 5000 m2.

Grad Široki Brijeg. Pripadnici vatrogasne jedinice e iz Širokog Brijega, gasili su požar otvorenog prostora u vremenu od 15:00 do 16:00, sati na lokalitetu Mokro. Opožareno je oko 1.ha trave i niskog rastinja.

Sinoć u vremenu od 18:00 do 19:00 sati, vatrogasci su imali intervenciju na gašenju požara, na lokalitetu Puringaj, gdje je gorila trava i nisko rastinje površine oko 1000 m2

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je tehičku intervenciju, u ul. Studenac br.3, uklanjanje ostataka obrušenog zida stare napuštene kuće.

Općina Visoko. Vatrogasci su imali intervenciju, u prigradskom naselju Ljetovik, požar na kući, zbog elektro instalacija gorio dio krova kuće, pričinjena manja materijalna šteta bez povrijeđenih lica, požar je ugašen.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. PVJ Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Lipnica, požar je ugašen.

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica imala je intervencjiju na gašenju požara na lokalitetu Kandija, gdje je gorjela suha trava na površini od 2000m². Požar je ugašen, pričinjena je manja materijalna šteta.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo u izvještajnom periodu je imala tri manje intervencije, dvije na gašenju zapaljenog smeća i jednu tehničku intervenciju.

KLIZANJ TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. I dalje je na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na dijelu općine Olovo, u ul Krivajska uzrokovane pojavom odrona.

JAKA KIŠA I NEVRIJEME

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. Dana, 03.08.2016. godine, Općinski načelinik je na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, donio Odluku o prestanku stanja prirodne i druge nesreće na području Mjesnih zajednica: Srednje, Ljubina, Gajevi i Crna Rijeka.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

KOC Tuzla zaprimio je i proslijedio za FUCZ dvije Prijave NUS-a i to iz Općinske službe civilne zaštite Živinice, radi se o nepoznatom NUS-u i Općinske službe civilne zaštite Lukavac, radi se o dvije pješadijske mine.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE