Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u Domanovićima, gdje su gorjeli otpad i nisko rastinje, i

– u Dretelju, gdje su također gorjeli otpad i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna postrojba grada Širokog Brijega, imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora na lokalitetu Mokro, u vremenu od 12.50 do 14.00 sati. Opožarena je manja površina borove šume. U intervenciji gašenja sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je pet manjih  intervencija, i to: jednu intervenciju na gašenju uređaja u stanu, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog otpada, dvije intervencije na gašenju zapaljenih automobila i jedno obezbjeđenje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

OŠTEĆENJA ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. 10 kV dalekovod Sedra je u prekidu noćas od 01:48 sati, zbog jake grmljevine.

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Noćas je zbog grmljavine došlo do prekida u napajanju električnom energijom na području općine Tomislavgrad, na 10 kV dalekovodu Ćavarov stan, gdje su popravke u toku.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta tjedno u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez jednom tjedno u M. Mošunj.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općina: Doboj Jug i Sanski Most, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) izvršili su uklanjanje tri eksplozivna sredstva.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područja centralne, sjeverne i istočne Bosne, gdje se očekuje lokalno grmljavinsko nevrijeme, dok se  za područje Tuzlanskog kantona očekuju kišne padavine od 20 do 40, lokalno i do 50 l/m².

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE