Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 15:00 do 15:30 sati u Južnom logoru, gdje je gorio otpad i trava,

– od 15:30 do 16:45 sati na Buni, gdje je gorio otpad i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 10:40 do 11:10 sati u Čeljevu, gdje je gorjela trava i otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju od 17:45 do 18:10 sati u Donjoj Blatnici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad TuzlaVatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u krugu firme „Eko sirovina“, gdje se zapalio presovani papir na teretnom motornom vozilu. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju električnih instalacija.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Gornji Vakuf i Sanski Most timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 3 eksplozivna sredstava.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za područje Krajine, sjever i sjeveroistok Bosne, gdje se očekuje lokalno grmljavinsko nevrijeme sa mogućim gradom i jakim udarima vjetra, dok je u ostalim dijelovima BiH na snazi žuti meteoalarm zbog očekivanog grmljavinskog nevremena, kao i visokih temperatura u Hercegovini.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE