Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.07/01.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton 

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 18:40 do 20:30 sati,  u Vidovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. 

Tuzlanski kanton 

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica Grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog mlina. Brzom intervencijom vatrogasaca  spriječeno je dalje širenje požara. Na objektu je pričinjena veća materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton 

OpćinaTešanj.  Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervencije na gašenju požara na deponiji kartona u firmi „Eko servis“, gdje je požar osim kartona zahvatio i cisternu koja se koristi za smještaj goriva. Imali su i jednu  intervenciju u naselju Kalošević, gdje je gorio elektro ormar na stambenom objektu. 

Zapadnohercegovački kanton 

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg,imala je nterevenciju na gašenju požara u Knešpolju, gdje je došlo do zapaljenja autobusa. Povrijeđenih lica nije bilo, požar je ugašen. 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je pet intervencija i to: jednu na gašenju otpada u kontejnerima, dvije na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju elektroinstalacije, kao i jednu tehničku intervenciju (otvaranje vrata u stanu).

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Bosansko Grahovo, Stolac, Glamoč i Grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 9 eksplozivnih sredstava. 

O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu. 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ŽUTI nivo upozorenja za područje Hercegovačkoneretvanskog kantona, zbog maksimalne dnevne temperature zraka, između 320 i 350 C. 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE